dkv-spojujeme

Arriva vyhrála soutěž na provoz elektrických vlaků linky Horažďovice předměstí – Plzeň – Pňovany

Nový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhyNový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhy

Dopravce převezme RegioPantery Českých drah koupené za dotace.

Společnost Arriva vlaky se stala vítězem otevřené soutěže na provoz elektrických vlaků na lince P1 Jih Horažďovice předměstí – Plzeň – Pňovany. V tendru cenou porazila RegioJet a České dráhy, které na lince dosud jezdí. Vítězství Arrivy vyplývá z dnešního rozhodnutí radních, které má redakce k dispozici od dvou účastníků soutěže. Rozhodnutí Rady Plzeňského kraje potvrdil deníku Zdopravy.cz náměstek pro dopravu Pavel Čížek.

Arriva získá patnáctiletou smlouvu. Převezme stávající elektrické jednotky Českých drah RegioPanter, které na této trase jezdí. Převod na dopravce, který vzejde z otevřené soutěže, byl podmínkou dotace. Arriva vlaky odkoupí podle podmínek tendru za zůstatkovou cenu bez dotace. Smlouva začne platit v prosinci letošního roku.

Arriva v soutěži nabídla 191,12 Kč za vlakokilometr, druhý RegioJet 233,26 Kč a poslední České dráhy 239,74 Kč. Běží ještě lhůty na odvolání. Porážka Českých drah přichází v regionu, kde jejich obchod vede politik ANO Martin Hurajčík, který k této funkci zvládá ještě starostování Mariánských Lázní.

Podle smlouvy jde o výkony v rozsahu 10,65–15,98 milionu vlakokilometrů během patnácti let. Na Arrivu přejde celkem devět jednotek RegioPanter řady 650, které jezdí na lince P1 od roku 2018. Jsou v barvách Plzeňského kraje. Na lince přinesly zásadní zlepšení kvality dopravy. Jsou plně klimatizované, nabízejí připojení k internetu, zásuvky na dobíjení či moderní informační systém. Za devět nových jednotek zaplatily České dráhy přes miliardu korun. 85 % pokryla dotace z Operačního programu Doprava 2014–2020. Nejsou vybaveny ETCS.

Tagy Arriva vlaky České dráhy P1 Horažďovice předměstí - Pňovany Plzeňský kraj
327 komentářů