Arriva přivezla do Česka první jednotku pro provoz v Jihomoravském kraji, čeká ji bohemizace

Jednotka Stadler GTW společnosti Hessische Landesbahn. Foto: Roel Hemkes / Wikimedia CommonsJednotka Stadler GTW společnosti Hessische Landesbahn. Foto: Roel Hemkes / Wikimedia Commons

V Jihomoravském kraji bude jezdit 13 jednotek Stadler GTW.

Do Česka dorazila první z třinácti motorových jednotek Stadler GTW, které budou od prosince příštího roku jezdit v Jihomoravském kraji. Dosud jezdily u německého dopravce Hessische Landesbahn, novým majitelem je společnost Arriva vlaky.

Pro provoz v Jihomoravském kraji jich pořizuje celkem třináct. „Jednotky projdou bohemizací, úpravou interiéru a budou respektovat barevné schéma Jihomoravského kraje. Vnitřní prostor našich jednotek dozná změn třeba i kvůli rozšíření místa pro přepravu kol,“ řekl mluvčí Arrivy Jan Holub. Úpravy jednotek budou probíhat ve Škodě Pars v Šumperku, který pro Arrivu prováděl již dříve modernizace jednotek Stadler GTW pro provoz ve Zlínském kraji a také jednotek řady 845. Jednotky byly vyrobeny v roce 2000.

Podle Holuba bude první jednotka hotová na jaře příštího roku, postupně začnou úpravy dalších jednotek z 90. let. Po dokončení všech bude mít Arriva celkem 25 těchto jednotek. Třináct pro Jihomoravský kraj bude mít zabezpečovač ETCS.

Arriva vlaky podepsala smlouvu na provoz vlaků letos na konci června. Desetiletý kontrakt počítá s částkou 231 milionů korun ročně v brutto smlouvě, kdy riziko tržeb jde za objednatelem. Kontrakt se týká linek S8 Břeclav – Znojmo (v letním období také rekreační spěšný vlak Brno – Břeclav – Znojmo – Šatov), S52 Zaječí – Hodonín, S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce (v případě dohody s MDV SR až do Myjavy). Ročně jde o výkony v objemu 1,4 milionu vlakokilometrů. Nabídku do soutěže podaly ještě České dráhy a Leo Express.

Arriva má smlouvu na provozu vlaků na jihu Moravy, nasadí jednotky Stadler GTW

Tagy Arriva vlaky Jihomoravský kraj Stadler GTW
153 komentářů