Arriva převzala dalších 30 nových autobusů pro Zlínský kraj

Nové autobusy pro Arrivu ve Zlínském kraji. Foto: ArrivaNové autobusy pro Arrivu ve Zlínském kraji. Foto: Arriva

Ve Zlínském kraji začínají od ledna platit nové desetileté smlouvy s dopravci i integrovaný tarif.

Společnost Arriva Morava zařadila do své flotily dalších třicet nových autobusů, které začnou jezdit v systému Integrované dopravy Zlínského kraje. Oficiálně se na linkách objeví od 1. ledna.

Jde o deset autobusů Iveco Crossway LE a dvacet autobusů SOR CN. Jde o další krok k velké modernizaci autobusového parku v celém Zlínském kraji, rozsáhlou modernizací prochází například také flotila ČSAD Uherské Hradiště, která nakupuje 80 nových autobusů.

„Všechny jsou klimatizované a nízkopodlažní, což je i standard Arrivou nakupovaných vozů, v autobusech jsou i místa pro kočárek a prostor pro vozíčkáře. Ve vozech nechybí informační panely nebo hlásiče zastávek,“ řekl mluvčí Arrivy Jan Holub.

V prosinci projdou autobusy procesem oživení a doplněno bude odbavovací zařízení. Před koncem roku si pak autobusy někteří řidiči odvezou domů do obcí, z nichž budou na řadu linek vyjíždět.

Od 1. ledna začne ve Zlínském kraji platit provoz podle nových desetiletých smluv, které vzešly ze soutěží. Kvůli zdržení způsobeném napadením soutěže společností BusLine u antimonopolního úřadu nemohl kraj vybrat vítěze na základě řádné soutěže, musel tak přistoupit k novým překlenovacím smlouvám na krátkou dobu.

Ty už víceméně kopírují to, jak dopadla soutěž s výjimkou oblasti Zlínska a Valašských Klobouků. Ve Zlíně nastoupí místo ČSAD Vsetín Arriva, která odejde z oblasti Valašských Klobouků, kde bude jezdit ČSAD Uherské Hradiště. ČSAD Vsetín začalo v kraji nově jako dodavatele využívat BusLine.

Dopravci pro jednotlivé oblasti Zlínského kraje od 1. ledna 2021

Zlín
Arriva Morava – 1,12 miliardy Kč

Valašské Klobouky
ČSAD Bus Uherské Hradiště – 788 milionů Kč

Vsetín
Transdev + TQM Holding – 798 milionů Kč

Uherské Hradiště
ČSAD Bus Uherské Hradiště – 1,298 miliardy Kč

Kroměříž
Krodos Bus – 1,057 miliardy Kč

Valašské Meziříčí
Transdev + TQM Holding – 606 milionů Kč

Nové autobusy pro Arrivu ve Zlínském kraji. Foto: ArrivaNové autobusy pro Arrivu ve Zlínském kraji. Foto: ArrivaNové autobusy pro Arrivu ve Zlínském kraji. Foto: ArrivaNové autobusy pro Arrivu ve Zlínském kraji. Foto: ArrivaNové autobusy pro Arrivu ve Zlínském kraji. Foto: Arriva
Tagy Arriva Arriva Morava Integrovaná doprava Zlínského kraje Iveco Iveco Crossway SOR SOR CN Zlínský kraj
44 komentářů