315 nových autobusů. Arriva před startem provozu v Plzeňském kraji, první dva týdny bude jezdit levněji

Autobusy MAN v barvách Plzeňského kraje. Foto: ArrivaAutobusy MAN v barvách Plzeňského kraje. Foto: Arriva

Společnost Arriva Střední Čech převzala symbolicky nové autobusy značek MAN a Iveco, se kterými začne od příští neděle jezdit v

Společnost Arriva Střední Čech převzala symbolicky nové autobusy značek MAN a Iveco, se kterými začne od příští neděle jezdit v Plzeňském kraji. Arriva bude jezdit na 235 regionálních linkách a pěti linkách městské dopravy v Domažlicích, Rokycanech, Stříbře, Sušici a Tachově.

Arriva pro dopravu v Plzeňském kraji nakoupila celkem 315 nových autobusů. Největší část z nich je 145 autobusů Iveco Crossway a 92 autobusů MAN Lion’s City LE. Kromě toho ještě dopravce pořídil 66 delších a kapacitních autobusů Setra a 12 malých vozidel značky Dekstra. Vozidla už byla vyrobena v barvách kraje a jsou modro-žluto-bílé s jeho logem. Podle generálního ředitele Arrivy Daniela Adamky zaplatil dopravce za všechny vozy 1,8 miliardy Kč včetně DPH.

V případě Iveca jde o model Crossway 10,8. Jsou nízkopodlažní, klimatizované a s dvojitými skly pro lepší tepelnou pohodu, každá sedačka má bezpečností pás. „Tyto autobusy máme z našich linek dlouhodobě prověřené a dobře se s nimi našim šoférům jezdí. Díky zajímavé nabídce proto nebylo nad čím přemýšlet a pro cestující na Plzeňsku jsme nakoupili celkem 145 těchto pro nás osvědčených autobusů,“ řekl po oficiálním převzetí vozů v Dobříši Adamka. V případě autobusů značky MAN budou některé nasazeny pro přepravu jízdních kol a v zimě lyží.

Cestující podle kraje zažijí posun kvality přepravy o 14 až 15 let, což bylo průměrné stáří vozidel končícího dopravce. „S novými vozy budeme přitom jezdit jen o 60 haléřů na kilometr dráže, než jsme jezdili doteď. Díky tomu, že smlouva je desetiletá a že je tam přesně dáno, o kolik se zvýší cena při zvýšení platů, tak je to pro dopravce jistota tržeb a šel do takto nízkých cen,“ uvedl pro ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Pavel Čížek (STAN).

Podle Čížka bude kraj brát první dva týdny jako testovací období na vyladění možných problémů. „Bude se jezdit za symbolické jízdné 12 korun,“ uvedl. POVED, organizátor veřejné dopravy v regionu, už má v systému IDOS i na svém webu nové jízdní řády platné od 14. června.

Nové autobusy mají podle Čížka automatické převodovky, lepší je pérování, vozy mají dvojitá skla a jsou tedy dobře tepelně izolované. Jsou nízkopodlažní, klimatizované, s bezpečnostním pásem a USB nabíjením na každé sedačce. Na páteřních trasách bude wifi. „Na informačních tabulích ve vozech uvidí lidé kudy jedou, jaká je cílová stanice a návaznosti v ní na vlaky a autobusy. Systém bude propojený s tabulemi na nových terminálech,“ uvedl. Ve všech autobusech půjde platit bankovní kartou. Čížek i hejtman Josef Bernard doufají, že nové autobusy po velkém koronavirovém propadu opět přilákají cestující do veřejné dopravy.

s využitím ČTK

Autobusy MAN v barvách Plzeňského kraje. Foto: ArrivaAutobusy MAN v barvách Plzeňského kraje. Foto: ArrivaNové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: Plzeňský krajNové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: Plzeňský krajNové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: ArrivaNové autobusy Iveco Crossway pro Plzeňský kraj. Foto: Arriva
Tagy Arriva Iveco MAN Plzeňský kraj Top
38 komentářů