Arriva nebude mít v Praze vlastní tarif. Bude jezdit za ceny PID, uzná i režijky ČD

Zázemí Arrivy v malešické teplárně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZázemí Arrivy v malešické teplárně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

V neděli se do pražské integrované dopravy (PID) poprvé zapojí vlaky Arrivy, která od Českých drah převezme městskou linku (dnes

V neděli se do pražské integrované dopravy (PID) poprvé zapojí vlaky Arrivy, která od Českých drah převezme městskou linku (dnes S41, nově S49) z Roztok přes Libeň do Hostivaře. S blížícím se termínem se množí dotazy k tarifu na lince. „Na lince budou platit hlavně jízdenky PID, které si bude možné koupit i od stevarda ve vlaku,“ uvedl mluvčí Arrivy Martin Farář.

Samotná Arriva žádný vlastní tarif pro Prahu ani prodej vlastních jízdenek nechystá. Zajímavostí nicméně je, že na žádost organizátora dopravy ROPID bude uznávat jízdenky Českých drah. Ty jsou v některých případech jednotlivého jízdného levnější než jízdenky integrované dopravy.

„Pokud tak cestující vystoupí například z rychlíku ČD v Holešovicích a bude chtít pokračovat vlakem Arrivy do Libně, bez obav může pokračovat na jízdenku ČD,“ doplnil Farář. Podle ROPIDu nicméně drtivá většina cestujících využívá na lince Lítačku a jízdenky PID.

S jízdenkami Českých drah to navíc nebude úplně jednoduché. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského budou dráhy prodávat lístky jen na relace, které samy obsluhují. Žádný problém tak nenastane v úseku Roztoky – Libeň, kudy i nadále budou jezdit linky ČD, v úseku Libeň – Hostivař přes Malešice ale už žádné osobní vlaky státního dopravce nepojedou. Cestující si nicméně bude moci koupit jízdenku přes hlavní nádraží, tato trasa je ale dvakrát tak dlouhá, tedy i dražší.

Vlaky Arrivy budou jezdit každý den z Roztok u Prahy přes Podbabu, Holešovice a Libeň až do Hostivaře. Nabídnou například wifi připojení nebo pitnou vodu zdarma.

Zřejmě největším překvapením je ale skutečnost, že ve vlacích Arrivy na městské lince budou platit železničářské režijní jízdenky. Arriva tak bude prvním z alternativních dopravců, který bude režijky uznávat. Požadavek na uznávání režijek přišel z Ropidu. 

 

Tagy Arriva MHD praha ropid S49 tarif
73 komentářů