Arriva modernizovala první jednotku Stadler GTW pro provoz na jihu Moravy

Jednotka Stadler GTW pro provoz v Jihomoravském kraji. Foto: Arriva vlakyJednotka Stadler GTW pro provoz v Jihomoravském kraji. Foto: Arriva vlaky

Jednotky budou nasazeny od prosince na tratích na jihu Moravy.

Společnost Arriva vlaky má k dispozici první ze třinácti motorových jednotek Stadler GTW, které od prosince začnou jezdit v Jihomoravském kraji. Objeví se především na tratích v okolí Břeclavi.

Jednotka má za sebou již úspěšně i první technicko-bezpečnostní zkoušku (TBZ), potvrdil generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. Veřejnosti by se první jednotka měla představit 10. dubna v Břeclavi při krajské prezentaci.

Nové jednotky procházejí takzvanou bohemizací ve Škodě Pars v Šumperku, součástí je úprava skříně do barev Jihomoravského kraje. Nový je i interiér, ve kterém bude nově například prostor pro přepravu jízdních kol.

Arriva stejný typ jednotek provozuje ve Zlínském kraji. Vlaky pro Jihomoravský kraj jsou z roku 2000. V Německu jezdily u Hessische Landesbahn. Jednotky jsou nově vybavené ETCS.

Arriva vlaky podepsala smlouvu na provoz vlaků loni na konci června. Desetiletý kontrakt počítá s částkou 231 milionů korun ročně v brutto smlouvě, kdy riziko tržeb jde za objednatelem. Kontrakt se týká linek S8 Břeclav – Znojmo (v letním období také rekreační spěšný vlak Brno – Břeclav – Znojmo – Šatov), S52 Zaječí – Hodonín, S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce (v případě dohody s MDV SR až do Myjavy). Ročně jde o výkony v objemu 1,4 milionu vlakokilometrů. Nabídku do soutěže podaly ještě České dráhy a Leo Express.

Tagy Arriva vlaky IDS JMK Jihomoravský kraj Stadler GTW
79 komentářů