Arriva má problémy na severu Anglie, ministr dopravy jí hrozí i odebráním koncese

Vlaky Arriva Rail North v Manchesteru. Foto: Geof Sheppard / Wikimedia CommonsVlaky Arriva Rail North v Manchesteru. Foto: Geof Sheppard / Wikimedia Commons

Společnost Arriva Rail North ze skupiny Deutsche Bahn čelí kvůli častým zpožděním a rušením spojů velké kritice cestujících i politiků.

Společnost Arriva Rail North ze skupiny Deutsche Bahn čelí kvůli častým zpožděním a rušením spojů velké kritice cestujících i politiků. Ministr dopravy Grant Shapps v rozhovoru pro BBC uvedl, že nehodlá špatnou kvalitu služeb tolerovat a zvažuje proto i ukončení koncese pro provoz.

Máme několik možností, jak postupovat. Jednou z variant je odebrání koncese,“ řekl Shapps. Arriva tvrdí, že důvodem častých zpoždění a rušení spojů jsou problémy s infrastrukturou, za kterou nemohou. Železniční odboráři podle BBC považují kritiku Arrivy za způsob, jak odlákat pozornost od dalšího plošného zvýšení cen jízdného, které vstoupilo v platnost dnes. V průměru dochází ke zdražení o 2,7 %.

Provozní soubor Northern zahrnuje velkou část severní Anglie, Arriva v jeho rámci provozuje téměř 400 vlakových souprav. Arriva má provozní soubor od roku 2016. Na zpoždění a výpadky si cestující stěžují delší dobu. Podle statistik dopravce zrušil za poslední měsíc přes 6 % spojů.

Šéf Northern David Brown v rozsáhlém vyjádření na stránkách dopravce uvedl, že za velkou část problémů nemohou a jsou zcela mimo jejich kontrolu. Jako příklad uvedl pozdní elektrizaci některých tratí na severozápadě Anglie, která nabrala zpoždění přes dva roky nebo například zpožděnou rekonstrukci nádraží v Leedsu.

Ve Velké Británii by nešlo o první takový případ, kdy stát převzal provoz jiného dopravce. V minulosti takto státní London North Eastern Rail (LNER) převzala provoz po Virgin Trains na trasách z Londýna na severovýchod Anglie. že soukromým firmám se nepodařilo dosáhnout zisk. Skotská vláda v prosinci oznámila, že předčasně ukončí kontrakt se společností Abellio na provoz vlaků ve Skotsku.  Abellio patří do skupiny nizozemských státních železnic NS.

 

Tagy Arriva Arriva Rail North Northern Rail Velká Británie
37 komentářů