Arriva končí s komerční linkou Šumperk – Ostrava. Kraj ji zadotuje ČSAD Vsetín

Autobus v barvách dopravce Arriva. Foto: ArrivaAutobus v barvách dopravce Arriva. Foto: Arriva

V autobusové dopravě v Moravskoslezském kraji nastal zajímavý vývoj kolem linky 930201 Šumperk – Bruntál – Opava – Ostrava. Tu

V autobusové dopravě v Moravskoslezském kraji nastal zajímavý vývoj kolem linky 930201 Šumperk – Bruntál – Opava – Ostrava. Tu řadu let provozuje společnost Arriva bez dotací na vlastní komerční riziko. S koncem srpna ale provoz ukončí.

„Je to pro nás ekonomicky neudržitelné,“ uvedl šéf tuzemské Arrivy Daniel Adamka. Firma se přitom s krajem nedohodla na podpoře linky z krajského rozpočtu, neboť kraj údajně nenašel žádné legální řešení. Arriva požadovala zhruba dva miliony korun ročně, což je 32,50 koruny za kilometr.

Linka přesto nekončí. Kraj spojení zajistí linkou 902920 Ostrava – Opava – Bruntál – Šumperk, kterou přidá ke smlouvě o dopravní obslužnosti s ČSAD Vsetín. Cena za jeden vozový kilometr je 37,01 koruny.

„Předmětné zajištění bude realizováno prostřednictvím smluvních ujednání stávající Smlouvy o poskytování veřejných služeb v přepravě cestujících veřejnou linkovou osobní dopravou k zajištění dopravní obslužnosti Moravskoslezského kraje – oblast Opavsko, přičemž na úhradě nákladů se na území Olomouckého kraje bude podílet rovněž Olomoucký kraj,“ uvedla mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Kraj tak fakticky zvolil zadání bez soutěže, navíc zřejmě jako dražší řešení. „Bylo nám řečeno, že na tuto linku bude tendr, nevidíme ale, že by kraj podnikal nějaké kroky tímto směrem,“ doplnil Adamka.

Tagy Arriva ČSAD Vsetín linka Šumperk - Bruntál - Opava - Ostrava Moravskoslezský kraj
33 komentářů