Ani levné letenky nezabraly. V červenci spadl Ryanairu počet cestujících o 70 %

Boeing 737-800 společnosti Ryanair. Foto: RyanairBoeing 737-800 společnosti Ryanair. Foto: Ryanair

Ani hlavní sezóna nepřinesla v letectví zotavení. Letadla Ryanairu byla v červenci plná jen ze 72 %, počet cestujících meziročně výrazně propadl.

Letecká společnost Ryanair zveřejnila jako první evropská aerolinka data o provozu za červenec. Ta ukazují, že i přes značné snížení cen letenek se lidé do letadel vrací jen pomalu.

Podle dnes zveřejněných dat přepravil Ryanair za červenec 4,4 milionu cestujících, což je o 70 % méně než před rokem. Ryanair v červenci obnovil provoz na zhruba 40 % počtu letů nabízených v loňském sedmém měsíci. Oproti červnu, kdy firma přepravila jen půl milionu lidí, jde ale o velké zlepšení.

Problém s nedostatečnou poptávkou potvrzuje i ukazatel obsazenosti letadel. Zatímco Ryanair tradičně dosahuje obsazenosti přes 90 % sedaček, v červenci to bylo jen 72 %. V tomto údaji jsou zahrnuti i cestující, kteří si koupili letenky, ale nakonec neodletěli.

Ryanair spustil další vlnu obnovování letů od začátku srpna, což ukazuje i zveřejněný graf šéfa Eurocontrol. Oproti minulému pondělí stoupl počet letů o 61 %. Mezi otevřenými linkami je i spojení z Prahy do Košic a Pafosu.

Ryanair se už dříve rozhodl poptávku podpořit velkým zlevněním letenek, z Prahy například nabízí často i na léto řadu destinací u moře s cenou pod dva tisíce korun za zpáteční letenku. Takové ceny nebyly v minulosti zcela obvyklé.

Minulý týden zveřejněné výsledky za duben až červen ukázaly velký propad v hospodaření, ztráta dosáhla 185 milionů eur. Současné období označil Ryanair za nejnáročnější ve své historii. Ryanair tvrdí, že z krize vyjde jako dlouhodobý vítěz. Dokládá to i stavem své rozvahy: na účtech má 3,94 miliardy eur, ještě o něco více než měl dopravce na konci března. Firma chce následující měsíce využít k dalšímu hromadění hotovosti, plánuje prodej sedmi nejstarších Boeingů 737-800. K financování firma využila i britský vládní program pro velké firmy na pomoc v koronavirové krizi. V prezentaci pro investory si dopravce přitom postěžoval, že vlády jednotlivých zemí pomáhají aerolinkám, celkově spočítal podporu na 30 miliard eur.

Největší evropská letecká společnost očekává, že v srpnu se dostane zhruba na 60 % loňského provozu, v září na 70 %. I nadále počítá s převzetím letadel 737 MAX 200 v závěru roku. Za celý finanční rok očekává propad počtu cestujících o 60 %. Ryanair ale chce využít problémů jiných dopravců k další expanzi.

Tagy Ryanair Top
19 komentářů