Ambiciozní plány katovického letiště. Chce nový terminál pro 12 milionů cestujících a dvojnásobek carga

Letiště Katovice Foto: Piotr AdamczykLetiště Katovice Foto: Piotr Adamczyk

Již letos chtějí v Katovicích překonat rekord pěti milionů odbavených cestujících.

Letiště v polských Katovicích připravuje strategii rozvoje na příštích pět let. Zaměřena by měla být především na infrastrukturu a zvýšení kapacity terminálů. Zcela vážně se například zvažuje výstavba nového terminálu pro 10 až 12 milionů cestujících. Vzniknout by měl v místě současného Terminálu A. Hotovo by mohlo být už za tři roky. V rozhovoru na portálu Ślązag to uvedl předseda představenstva provozovatele katovického letiště Artur Tomasik.

Teprve před necelými dvěma lety přitom v Katovicích dokončili rozsáhlou přestavbu Terminálu B. V roce 2015 pak letiště získalo zcela nový příletový Terminál C.

Mapa terminálů katovického letiště.Zdroj: Katowice Airport

Mapa terminálů katovického letiště. Zdroj: Katowice Airport

Již letos se v Pyrzowicích začne s výstavbou nového parkoviště pro 700 aut. Na podzim pak bude hotové napojení na železnici. Finišuje se rovněž s kapacitnější infrastrukturou příjezdových komunikací. Letišti se dále podařilo získat také peníze z EU na stavbu skladu leteckého paliva napojeného železniční vlečkou. Projekt bude součástí multimodálního uzlu pro přepravu zboží a pohonných hmot a sloužit by měl i armádě.

Nové železniční a silniční napojení Letiště Katovice. Foto: Piotr Adamczyk

Nové železniční a silniční napojení Letiště Katovice. Foto: Piotr Adamczyk

Samostatnou kapitolou je pak nákladní doprava. Ještě v tomto roce začne letiště s přípravou projektu nového nákladního terminálu. I jeho předchůdce dokončili teprve v roce 2016. Ten nový má umožnit dokonce zdvojnásobení množství přepravovaného carga. Od covidu létá do Katovic Amazon, velké logistické centrum staví u letiště Panattoni. Posilou má být rovněž pasažérská linka Turkish Airlines, vedení letiště chce s dopravcem rozvíjet spolupráci také v nákladní dopravě.

Nákladní terminál letiště KatoviceFoto: Piotr Adamczyk

Nákladní terminál letiště Katovice. Foto: Piotr Adamczyk

Tagy Katovice KTW Letiště Katovice
49 komentářů