Alstom začal s výrobou nové generace rychlovlaků TGV

Nové jednotky Alstom Avelia Horizon. Foto: AlstomNové jednotky Alstom Avelia Horizon. Foto: Alstom

Ve Francii začne od roku 2024 jezdit zcela nová generace rychlovlaků TGV.

Dva roky po podpisu smlouvy s francouzskými státními drahami SNCF začala společnost Alstom s výrobou nových vysokorychlostních jednotek TGV Avelia Horizon.

Ve svém závodě v La Rochelle zkompletovali zaměstnanci Alstomu první části rámu nových jednotek, celkem si jich SNCF objednaly sto. V provozu se mají objevit s cestujícími v polovině roku 2024. Alstom jednotky označuje jako TGV M.

Výroba bude probíhat v závodech v La Rochelle a v Belfortu, kde se budou montovat hnací vozy. První má být hotový v září. Testování vlaku začne v létě příštího roku.

Oproti stávajícím soupravám mají být levnější i úspornější. Hodnota kontraktu je 2,5 miliardy euro (64 miliard korun), se započtením opce na servis pak 2,7 miliardy euro.

Cena za každou soupravu je zhruba o pětinu nižší než u poslední generace TGV, souprav Duplex. Nižší mají být i provozní a servisní náklady, spotřeba trakční energie u nových vlaků je zhruba o pětinu nižší.

Do jednotky se vejde až 740 cestujících, o pětinu více než dosud. Vlaky mají mít větší okna než dosud. Na vývoji spolupracovala i francouzská asociace zdravotně postižených, měly by tak být lépe dostupné například vozíčkářům.

Tagy alstom Avelia Horizon sncf TGV TGV M Top
57 komentářů