Alstom v Česku testuje polské pendolino, jezdí z Bohumína do Chocně

Jednotka ED 250 pro PKP InterCity. Foto: AlstomJednotka ED 250 pro PKP InterCity. Foto: Alstom

Společnost Alstom začala s testováním své jednotky ED 250 pro provoz v Česku. Schválení jednotky pro provoz v Česku je

Společnost Alstom začala s testováním své jednotky ED 250 pro provoz v Česku. Schválení jednotky pro provoz v Česku je jednou z podmínek kupní smlouvy na nákup pendolin pro polského dopravce PKP InterCity.

Podle mluvčího Drážního úřadu Martina Nováka je zkušební provoz povolen bez cestujících v úseku Bohumín – Přerov – Nedakonice, Prosenice – Dluhonice a Přerov – Kolín. Povolení je až do konce července, do kdy musí být provoz i vyhodnocen. „V této době musí být najeto minimálně 12 500 km,“ dodal Novák. Dopravcem jsou České dráhy, pro Alstom provoz na českém území zajišťuje společnost ČMŽO – elektronika.

Pendolino v Česku jezdí v rámci testů zatím jen pod stejnosměrným napětím. Z Bohumína zajíždí do Říkovic, pak do Chocně a zpět do Bohumína. Lze očekávat, že se ještě do Česka vrátí, PKP požaduje schválení i pro provoz v Rakousku pro spojení mezi Varšavou a Vídní přes Česko.

Polské pendolino se testovalo v Česku na zkušebním okruhu ve Velimi, v ostrém provozu pak před dvěma lety pak kvůli zabezpečovači.  Pendolina pro PKP dosahují rychlosti až 250 kilometrů v hodině, nejsou ale naklápěcí. PKP jich objednaly celkem 20. Jednotky v Polsku už několik let jezdí.

Tagy alstom ED 250 pendolino PKP Intecity Top
63 komentářů