Alstom dodá na sever Itálie 31 jednotek Coradia Stream za pět miliard

Jednotky Alstom Coradia Stream pro Ferrovienord. Foto: ALSTOMJednotky Alstom Coradia Stream pro Ferrovienord. Foto: ALSTOM

Společnost Alstom podepsala s italskou společností Ferrovienord smlouv na dodávku celkem 31 elektrických jednotek Coradia Stream pro regionální dopravu v

Společnost Alstom podepsala s italskou společností Ferrovienord smlouv na dodávku celkem 31 elektrických jednotek Coradia Stream pro regionální dopravu v Lombardii. Jde o první konkrétní objednávku z velké rámcové smlouvy, který Alstom uzavřel s místní skupinou FNM zastřešující dopravu v druhém nejbohatším regionu Itálie.

Zakázka má hodnotu 194 milionů eur, tedy zhruba pět miliard korun. Jednotky budou dodávány od roku 2022. Smlouva počítá s obcí na dalších 30 jednotek, součástí je i servis jednotek. Kontrakt oznámila Ferrovienord  v tiskové zprávě.

„Nová generace jednotek Coradia Stream představuje nejlepší řešení pro požadavky cestujících i dopravce,“ uvedl Michel Viale, šéf Alstomu pro Itálii a Švýcarsko.

Jednotka dosáhne maximální rychlosti 160 km/h, dopravce ji pojmenuje „Donizetti“. Budou vybaveny klimatizací, informačním systémem či zásuvkami pro dobíjení elektroniky. Alstom tvrdí, že jednotky jsou z 96 % recyklovatelné a jejich spotřeba je o 30 % nižší než u předchozí generace. Čtyřvozové jednotky pojmou 263 sedících cestujících, celková kapacita je 518 pasažérů.

Vlaky se budou vyrábět v závodu Alstomu v Saviglianu, vývoj probíhá ve městě Sesto San Giovanni.

Ferrovienord provozuje vlaky na železniční síti dlouhé 331 kilometrů severně od Milána včetně spojení na letiště Malpensa či k městům na švýcarské hranici.

Tagy alstom Alstom Coradia Stream Ferrrovienord Itálie Lombardie
9 komentářů