Alstom dodá až 50 lokomotiv Traxx belgickým dráhám

Lokomotiva Alstom Traxx MS3 pro belgické dráhy. Foto: AlstomLokomotiva Alstom Traxx MS3 pro belgické dráhy. Foto: Alstom

Lokomotivy na 200 km/h musí zvládnout jízdu pod čtyřmi napájecími systémy.

Společnost Alstom získala další zakázku na dodávku lokomotiv Traxx MS3. S belgickým státním dopravcem Société Nationale des Chemins de Fer Belges (SNCB) podepsala rámcovou smlouvu na dodávku až 50 lokomotiv. Prvních 24 lokomotiv si dopravce závazně objednal. Hodnota tohoto nákupu je podle Alstomu 120 milion eur. Jedna lokomotiva tak vychází na zhruba 122 milionů korun.

Jejich dodávky mají začít v roce 2026. SNCB je nasadí na vnitrostátní a mezinárodní spoje zejména do Nizozemska, Lucemburska a Německa. Budou čtyřsystémové pro provoz pod různými napájecími soustavami (1,5 kV DC Nizozemsko, 3 kV DC Belgie , 15 kV AC v Německu a 25 kV AC v Belgii na vysokorychlostních tratích. Maximální rychlost bude 200 km/h.

Finální montáž probíhá v německém Kasselu, podvozky se vyrábí v Siegenu. Skříňe se svařují v polské Vratislavi, zabezpečovače budou ze závodu Alstomu v belgickém Charleroi.

Tagy alstom SNCB Traxx MS3
26 komentářů