Airbus získal velkou zakázku na 300 letadel do Číny. Obchod je větší, než se čekalo

Airbus A320neo. Foto: AirbusAirbus A320neo. Foto: Airbus

Evropský výrobce letadel Airbus podepsal smlouvy na dodávky celkem 290 letadel Airbus A320 a 10 letadel A350 v ceníkových cenách

Evropský výrobce letadel Airbus podepsal smlouvy na dodávky celkem 290 letadel Airbus A320 a 10 letadel A350 v ceníkových cenách 30 miliard eur. K uzavření kontraktu došlo u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga ve Francii.

Airbus v tiskové zprávě oznámil podpis smlouvy s čínskou státní společností China Aviation Supplies Holding Company (CAS), která má pokrýt nákupy různých čínských dopravců. Jakých, to ani jedna ze stran neuvedla.

Podle Airbusu objednávka reaguje na silnou poptávku po létání ve všech segmentech, od vnitrostátní po dálkové lety. „Jsme potěšeni, že můžeme podpořit růst čínského letectví našimi letadly,“ řekl prezident divize osobních letadel Airbus Guillaume Faury.

O velké zakázce pro čínské dopravce se mluví v Airbusu několik let. Francouzský prezident Emanuell Macron loni při návštěvě Číny mluvil o objednávce letadel v hodnotě 18 miliard eur. Kontrakt je tak výrazně větší.

Objednávka přichází v době, kdy Boeing řeší problémy s uzemnění letadel MAX 737, A320 jsou jejich přímým konkurentem. Čína je jedním z nejrychleji rostoucích trhů v letecké dopravě. Podle studie Airbus bude potřebovat během příštích 20 let dalších 7 400 nových letadel, pětinu celosvětové poptávky. Pro Airbus je Čína důležitým odbytištěm, zatím tam dodal 1730 letadel. Airbus má v Číně i montážní závod.

Tagy Airbus letecká doprava v Číně
24 komentářů