Airbus vysílá do Japonska tým specialistů, pomůže s vyšetřováním nehody letu JAL516

Ohořelé torzo letounu Airbus A350-900 společnosti Japan Airlines na letišti Tokio Haneda. Zdroj: News18Ohořelé torzo letounu Airbus A350-900 společnosti Japan Airlines na letišti Tokio Haneda. Zdroj: News18

Srážka Airbusu A350 Japan Airlines s letounem DHC-8 japonské pobřežní stráže si vyžádala pět obětí na životech, všechny byly z turbovrtulového stroje.

Evropský výrobce letadel Airbus v současné době vysílá do Japonska tým specialistů. Úřadům pomohou s vyšetřováním nehody letu JAL516 na tokijském letišti Haneda.

„V souladu s doporučeními přílohy 13 Mezinárodní organizace pro civilní letectví (ICAO) poskytne Airbus technickou pomoc francouzskému Úřadu pro vyšetřování a analýzu bezpečnosti letectví (BEA) a japonskému Výboru pro bezpečnost dopravy (JTSB),“ informoval výrobce letadel v oficiálním prohlášení.

Airbus A350-900 se při přistání srazil na ranveji s Bombardierem Dash 8 (DHC-8) japonské pobřežní stráže. A350 přistání povoleno měla. Oba letouny následně zachvátil požár, v případě DHC-8 navíc zpočátku mnohem mohutnější.

Všech 367 cestujících a 12 členů posádky Airbusu se stihlo evakuovat, zranění utrpělo nejméně 17 osob. Na palubě Bombardieru nepřežilo pět ze šesti lidí, vážně zraněný pilot dokázal plamenům uniknout. Přesné okolnosti události nejsou zatím podle Airbusu známy. Z Airbusu zůstalo A350 jen ohořelé torzo jeho malé části. Tokijská policie případ vyšetřuje kvůli podezření ze zanedbání služebních povinností vedoucí ke zranění a smrti.

Ukázková evakuace jako z učebnice

Videa pořízená cestujícími letu JAL516 ukazují na mimořádně rychlou a efektivní evakuaci. Využity byly nouzové skluzy. Podle slov leteckého experta Alexe Macherase v televizi CNN šlo o ukázkový příklad evakuace jako z učebnice. Na žádném ze záběrů z evakuace například nejsou vidět vynášená příruční zavazadla. Japonci a právě samotné Japan Airlines jsou svým důrazem na bezpečnost a řád proslulí.

Havarovaná A350 výrobního čísla MSN 538 nesla registraci JA13XJ. Přímo k zákazníkovi, tedy k Japan Airlines, byla dodána z výrobní linky Airbusu dne 10. listopadu 2021. Stroj poháněly motory Rolls-Royce Trent XWB. Pro Airbus A350 šlo o první takto závažnou nehodu, při které došlo ke zničení kompletně celého letounu.

Letadlo japonské pobřežní stráže s registrací JA722A přepravovalo pomoc lidem postiženým zemětřesením na poloostrově Noto. Japonské úřady pracují podle premiéra Fumia Kišida na tom, aby nehoda neměla na dodávky zásob s pomocí žádný vliv.

Mezinárodní letiště Tokio Haneda, jedno ze dvou hlavních letišť obsluhující japonskou metropoli, bylo po nehodě na několik hodin uzavřeno. Podle agentury Reuters jsou již tři dráhy opět v provozu. Odkloněno či rovnou zrušeno muselo být několik letů. All Nippon Airways informovaly o 110 zrušených spojích na vnitrostátních trasách.

Tagy A350 A350-900 Airbus Airbus A350 Airbus A350-900 JAL JAL516 Japan Airlines Tokio
7 komentářů