Airbus se v závěru roku vrátil do zisku, letos doufá v podobný počet dodaných letadel

Výroba Airbusů A320. Foto: AirbusVýroba Airbusů A320. Foto: Airbus

Evropského výrobce letadel před větším propadem zachránila armádní divize a vrtulníky.

Výrobce letadel Airbus začal v posledním čtvrtletí po kritických měsících opět vydělávat. Firma skončila za celý rok ve ztrátě 510 milionů eur a na rozdíl od minulých let neplánuje výplatu jakýchkoliv dividend.

Vyplývá to z dnes zveřejněných celoročních hospodářských výsledků. Extrémní rok dopadl pro Airbus ještě relativně dobře v porovnání s Boeingem, který prodělal 11,9 miliardy dolarů. Americký výrobce ale loni současně výrazně vyčistil účetnictví.

Čísla za loňský rok ukazují odolnost Airbusu,“ řekl předseda představenstva Guillame Faury. Současně upozornil, že hospodaření firmy loni výrazně pomohla vojenská a kosmická divize a výroba vrtulníků. Výrobce bude prezentovat detailněji čísla během dopolední tiskové konference.

Airbus podle dnes zveřejněných čísel očekává, že by se mohl objem dodávek letadel dostat na podobnou úroveň jako v loňském roce, očekává provozní zisk zhruba dvě miliardy eur.

Airbus za loňský rok získal 268 objednávek na nová letadla, témě o dvě třetiny méně než v roce 2019 (768). Tržby firmy propadly o 34 % na 49,9 miliard eur. Celkem výrobce dodal 566 letadel, především díky zvýšenému tempu v závěru roku – za poslední čtvrtletí Airbus předal zákazníkům téměř polovinu všech loni dodaných letadel.

Hospodaření Airbusu loni výrazně vylepšovala výroba helikoptér a armádní a kosmická divize, obě loni zvýšily svůj zisk v součtu na více než miliardu eur.

Tagy Airbus
60 komentářů