Airbus představil koncept bezemisních letadel, budoucnost vidí ve vodíku

Koncept bezemisního letadla ZEROe od Airbusu. Foto: AirbusKoncept bezemisního letadla ZEROe od Airbusu. Foto: Airbus

Airbus považuje vodík za palivo budoucnosti.

Výrobce letadel Airbus je přesvědčen, že už v roce 2035 by mohla být první letadla zcela bez emisí. Firma dnes představila tři různé koncepty pod jednotným názvem ZEROe, které mají přinést zcela čisté létání.

Jde o kombinaci různých technologií. Airbus označuje představené koncepty jako závazek firmy stát se průkopníkem v oblasti dekarbonizace letectví.

Všechny tři koncepty počítají s využitím vodíku. Airbus očekává, že půjde o čisté palivo, které bude řešením pohonu i pro mnoho jiných oborů, nejen letectví.

„Chceme hrát vedoucí roli v největší proměně letectví v celé historii. Naše dnes představené koncepty naznačují cestu, kterou se chceme dostat k bezemisnímu létání,“ uvedl šéf Airbusu Guillaume. Vodík podle něj má šanci pomoci výrazně zredukovat vliv letectví na změny klimatu.

Airbus představil letadlo s pohonem na vodík pro 120200 lidí a doletem nad dva tisíce námořních mil (3 704 kilometrů). Vodík by měl být u těchto letadel skladován v nádržích v zadní části letadla. Jedním z konceptů je také turbovrtulové letadlo na vodík pro lety do 1 000 námořních mil.

Největší revolucí je návrh letadla, ve kterém křídla postupně přechází v trup. Jde o podobný koncept, který vyvíjí Technická univerzita v Delftu s KLM.

Airbus upozornil, že jde jen o koncepty, jejichž funkčnost v praxi chce zkoumat v příštích letech. Detaily má představit dnes na svých sociálních sítí v živém vysílání od 14 hodin.

Koncept bezemisního letadla ZEROe od Airbusu. Foto: AirbusKoncept bezemisního letadla ZEROe od Airbusu. Foto: AirbusKoncept bezemisního letadla ZEROe od Airbusu. Foto: Airbus
Tagy Airbus bezemisní létání létání na vodík Top ZEROe
37 komentářů