Airbus objednává nové nákladní lodě, chce nižší emise z dopravy materiálu přes Atlantik

Plavidla bude pohánět dokonce i vítr.

Výrobce letadel Airbus obnoví flotilu nákladních plavidel, která používá k přepravě materiálu mezi závody v Evropě a Americe. Výrobou, vlastnictvím a následným provozováním trojice lodí byla pověřena francouzská firma Louis Dreyfus Armateurs. Připraveny mají být od konce roku 2026.

Nová plavidla budou větší, každé uveze sedmdesát standardních 40stopových kontejnerů a šest podsestav úzkotrupých letounů. Dnes používané lodě přepraví podsestavy jen čtyři. Využívány jsou hlavně na přepravách mezi Saint-Nazaire ve Francii a linkou finální montáže v Alabamě.

Vyšší kapacita lodí se Airbusu hodí i v plánech rychlejší výroby, firma chce do roku 2026 produkovat na 75 letadel měsíčně.

Airbus zdůvodňuje obnovu flotily nižší uhlíkovou stopou, a to o více než polovinu. Ročně produkované emise CO₂ klesnou ze 68 tisíc tun na 35 tisíc. Plavidla mají kromě nafty spalovat také e-metanol, poháněna však budou i větrem. To zajistí tzv. Flettnerovy rotory. Jde o velké rotující válce vytvářející vztlak. Pomoci má také efektivnější plánování lodních tras.

Tagy Airbus lodě udržitelnost
35 komentářů