Airbus nestíhá vyrábět. Nových letadel dodá zákazníkům méně, než plánoval

Airbus nedávno uvedl v Hamburku do provozu novou automatizovanou linku pro výrobu A320neo. Foto: AirbusAirbus nedávno uvedl v Hamburku do provozu novou automatizovanou linku pro výrobu A320neo. Foto: Airbus

Výrobce letadel Airbus má sice letos jisté vítězství nad Boeingem v počtu dodaných letadel i objednávek, i jemu se ale

Výrobce letadel Airbus má sice letos jisté vítězství nad Boeingem v počtu dodaných letadel i objednávek, i jemu se ale nevyhýbají velké problémy. Firma dnes oznámila, že oproti původnímu plánu dodá zákazníkům méně letadel. Důvodem jsou kapacitní problémy zejména v závodě v Hamburku.

Airbus redukci oznámil při prezentaci výsledků za třetí čtvrtletí.  Firma namísto původního plánu na dodání 880 – 890 letadel oznámila snížení dodávku zhruba 860 kusů.

Nejde o překvapení: na zpoždění v dodávkách si stěžuje řada zákazníků Airbusu, letos například výrazně šéf International Airlines Group Willie Walsh, když vysvětloval, proč má zájem nově o uzemněná letadla Boeing 737 MAX.

Změna plánu je podle vyjádření Airbusu reakcí na probíhající kroky ve firmě, které mají zajistit plynulejší dodávky v dalších letech.

Potíže s dodávkami se týkají modelu A320neo, který je pro Airbus klíčovým modelem. Z celkového počtu 422 letos dodaných letadel A320family jich je 388 řady neo. „Náběh produkce verze Airbus Cabin Flex (ACF) pro A321 zůstává velkou výzvou,“ uvedla firma v prohlášení. Firma v tiskové zprávě uvedla, že díky náběhu výroby Airbusu A350 by se měla jeho produkce už příští rok stát ziskovou a pokořit bod zvratu.

Podle dnes zveřejněných výsledků čtvrtletní zisk Airbusu mírně stoupl, tržby klesly nepatrně na 15,3 miliard euro.

Tagy A320neo Airbus Top
11 komentářů