dkv-spojujeme

Airbus má další velkou objednávku na A321XLR. VietJet koupí 15 letounů

A321XLR v barvách pro VietJet. Foto: AirbusA321XLR v barvách pro VietJet. Foto: Airbus

Letecká společnost VietJet je dalším dopravcem, který věří zatím nevyvinutému letadlu Airbus A321XLR. S Airbusem dnes podepsal vietnamský dopravce  smlouvu

Letecká společnost VietJet je dalším dopravcem, který věří zatím nevyvinutému letadlu Airbus A321XLR. S Airbusem dnes podepsal vietnamský dopravce  smlouvu na dodávku 15 úzkotrupých letadel s doletem přes 8 tisíc kilometrů. Stejné letadlo si pořizují i České aerolinie.

VietJet využil své dřívější objednávky na modely A321neo a patnáct strojů proměnil na verzi s výrazně delším doletem. Smlouvu dnes podepsala v Toulouse šéfka aerolinek Nguyen Thi Phuong Thao. Součástí dohody je i kontrakt na dodávku nových simulátorů pro tréninkové centrum aerolinky v Ho Či Minově městě.

Airbus neupřenil, kdy přesně má VietJet nové letadlo dostat, má být ale jedním z prvních zákazníků. Dopravce si od letadla slibuje nové dálkové linky z Vietnamu až do Austrálie nebo Ruska. „VietJet byl vždy průkopníkem v provozování nových moderních letadel, máme nejmladší flotilu airbusů s průměrným stáří 2,7 roku. A321XLR je skvělým doplňkem do našich růstových plánů,“ uvedla Nguyen Thi Phuong Thao.  VietJet má objednáno celkem 186 letadel řady A320family, 60 jich bylo už dodáno.

A321XLR sklízí zatím u aerolinek velké úspěchy, především díky velkému plánovanému doletu přes 8 tisíc kilometrů. Stejné letadlo si objednaly pro transatlantické lety také ČSA. Airbus má na letadlo už přes 250 objednávek.

Tagy A321XLR Airbus Airbus A321XLR VietJet
13 komentářů