Airbus dodal první A350, který vyrobil částečně v Číně

První Airbus A350, jehož částečná výroba probíhala v Číně. Foto: AirbusPrvní Airbus A350, jehož částečná výroba probíhala v Číně. Foto: Airbus

V Číně probíhá především instalace interiéru a lakování.

Po letounech A320 family dokončil Airbus v Číně finální montáž prvního kusu dalšího typu letadla. Ve svém závodě ve městě Tchien-ťin vyrobil model A350-900 pro China Eastern Airlines. Pro Airbus je přesun části výroby do Číny jednou z cest, jak uspět na trhu, který se stává největším odbytištěm nových letadel na světě.

Pro China Eastern jde už o devátý A350-900, ale teprve první zkompletovaný v Číně. Aerolinka je druhým největším provozovatelem letadel Airbus na světě a největší v Asii, ve flotile jich má celkem 413.

„Jde o nový milník ve spolupráci mezi Čínou a Airbusem, který ukazuje velký závazek a důvěru Airbusu Číně,“ řekl šéf Airbus China George Xu.

V Číně se letadlo nevyrábí celé, probíhá zde finální montáž, zejména pak instalace sedaček a celé paluby, lakování a samotné testování. Pro čínské zákazníky je výhodné i to, že pro letadlo nemusí letět do Toulouse.

Airbusu může pomoci lokální část výroby v získání zakázek u čínských dopravců. Těží i ze stále napjatých vztahů mezi USA a Čínou, které ovlivňují i zájem o americká letadla Boeing.

Tagy Airbus Airbus A350 China Eastern Airlines
20 komentářů