Airbus dodal i přes potíže s výrobou nejvíce letadel v historii

Finnair a jeho Airbus A350-900. Foto: FinnairFinnair a jeho Airbus A350-900. Foto: Finnair

Podle očekávání porazil loni Airbus Boeing v počtu dodaných letadel. Agentura Reuters oznámila, že Airbus v roce 2019 dodal zákazníkům

Podle očekávání porazil loni Airbus Boeing v počtu dodaných letadel. Agentura Reuters oznámila, že Airbus v roce 2019 dodal zákazníkům celkem 863 letadel, o 7,9 % více než před rokem. Pro Airbus jde o rekordní výsledek. O vítězství Airbusu bylo rozhodnuto dávno před koncem roku: Boeing výrazně ztratil kvůli uzemnění letadel 737 MAX, které přestal i dodávat konečným zákazníkům.

Airbus v roce 2018 dodal 800 letadel, loňský výsledek je tak novým rekordem. Podle agentury Reuters evropský výrobce finišoval s dodávkami zejména na konci roku. Firma v říjnu oznámila mírné snížení cíle výroby na 860 kusů, nakonec dodala o tři letouny více. Podle Reuters sice firma začala s výrobní odstávkou před vánočními svátky, dodávací centra v Hamburku a Toulouse ale pracovala prakticky bez přestávky až do závěru roku, zejména pro asijské aerolinky.

Airbus oficiálně výsledky nekomentoval, přesná data zveřejní během prvních dvou týdnů v lednu. Výrobce se potýká se zpožděním výroby zejména u nejprodávanějšího modelu A320neo. Úzkotrupých letadel loni Airbus dodal 640 kusů.

Boeing od ledna do listopadu dodal 345 letadel a zcela jistě nezopakuje loňský výsledek 806 dodaných letadel za jediný rok.

Tagy Airbus boeing
13 komentářů