Airbus 274 : Boeing 0. Poprvé v historii nemá americký výrobce za leden jedinou objednávku

Boeing 777X. Foto: BoeingBoeing 777X. Foto: Boeing

Poprvé od roku 1962 nezaznamenal americký výrobce Boeing za leden jedinou objednávku na svá letadla. Jeho evropský konkurent Airbus naopak

Poprvé od roku 1962 nezaznamenal americký výrobce Boeing za leden jedinou objednávku na svá letadla. Jeho evropský konkurent Airbus naopak zažil nejlepší měsíc v historii s 274 objednávkami.

Vyplývá to ze statistik, které zveřejňují výrobci na svých stránkách. V případě Boeingu se může lednový výsledek jevit částečně ještě jako úspěch: v některých měsících minulého roku sice objednávky zaznamenal, po započtení zrušených zakázek ale měsíční čisté objednávky vykazovaly zápornou hodnotu.

Za leden firma dodala 13 letadel: šest dreamlinerů, po dvou strojích 777 a 767 a ještě tři 737NG. Výsledek Boeingu není překvapením, stojí za ním uzemnění letadel 737 MAX. V uplynulém týdnu ale zaznamenal alespoň pozitivní vyhlášení o zájmu dopravců: šéf International Airlines Group Willie Walsh potvrdil, že firma má zájem o nákup nových letadel 737 MAX, nabídku dal rovněž i Ryanair. Letecký magnát David Neeleman, který stojí u vzniku nových aerolinek Breeze Airways, rovněž potvrdil důvěru v uzemněná letadla.

Nadějí pro Boeing je i vyjádření šéfa amerického úřadu civilního letectví FAA Steva Dicksona, podle kterého je možné uskutečnit certifikační let v řádu týdnů.

Airbus naopak zaznamenal v lednu jeden z nejlepších výsledků v historii.  Za leden vykázal 274 čistých objednávek. Americká společnost Spirit Airlines si například od Airbusu objednala stovku A320neo, 102 letadel si u Airbusu objednala závazně Air Lease Corporation. Za leden Airbus dodal zákazníkům 31 nových letadel.

Tagy Airbus boeing Top uzemnění letadel 737 MAX
17 komentářů