Air New Zealand promění Boeing 787 na očkovací místo

Boeing 787-9 společnosti Air New Zealand. Foto: Alan Wilson / Flickr.comBoeing 787-9 společnosti Air New Zealand. Foto: Alan Wilson / Flickr.com

Součástí očkování bude občerstvení na palubě nebo prohlídka hangáru.

Letecká společnost Air New Zealand se rozhodla netradičním způsobem zapojit do kampaně za očkování proti covidu-19. Občanům Nového Zélandu v neděli zpřístupní Boeing 787-9 Dreamliner, aby v něm mohli dostat svoji dávku vakcíny.

Oproti očkování na jiných místech čeká návštěvníky letounu na letišti v Aucklandu kromě injekční stříkačky a jehly ještě jiný program: prohlídka hangáru nebo občerstvení na palubě. Účastníci akce dostanou ještě speciální palubní vstupenku. K samotné vakcinaci dojde v byznys třídě.

Nový Zéland již oznámil, že pro mezinárodní lety bude požadovat po cestujících doklad o očkování. Aktuálně je v zemi naočkováno 53 % obyvatelstva, což je méně než u nás. Společně s Austrálií patří obě země mezi ty s nejstriktnějším přístupem k pandemickým opatřením. Země od listopadu částečně otevře své hranice. Podmínkou bude ale přílet jen očkovaných cestujících a 14denní karanténa.

Air New Zealand na počátku měsíce oznámil, že po všech cestujících na mezinárodních linkách bude požadovat očkování. Po australském dopravci Qantas jde o druhou velkou aerolinku, která bude přepravovat pouze lidi s vakcinací. Od 1. února jiné cestující na palubu nepustí. „Připravujeme se na obnovení spojení se světem, a proto říkáme lidem dopředu, co musí splnit, aby s námi mohli letět,“ řekl šéf Air New Zealand Greg Foran. Povinné očkování proti covidu-19 označil za „novou realitu mezinárodního cestování“.

„Povinná vakcinace ochrání naše zaměstnance i cestující. Budou moci cestovat s klidem v duši, že splnili stejné požadavky na ochranu zdraví,“ dodal Foran. Připustil, že část zákazníků i zaměstnanců s tímto krokem souhlasit nebude.

Povinnost se bude týkat všech cestujících nad 18 let. Cestovat budou moci i ti, kteří jsou neočkováni a doloží lékařské potvrzení, že očkováni být nemohli ze zdravotních důvodů.

Tagy Air New Zealand Nový Zéland
7 komentářů