Air France si s KLM vymění objednávky na dreamlinery a A350

Airbus A350 v barvách Air France v lakovně Airbusu v Toulouse. Foto: Air FranceAirbus A350 v barvách Air France v lakovně Airbusu v Toulouse. Foto: Air France

Letecká skupina Air France – KLM se dohodla na optimalizaci své dálkové flotily, která má vést ke snížení nákladů. Prvním

Letecká skupina Air France – KLM se dohodla na optimalizaci své dálkové flotily, která má vést ke snížení nákladů. Prvním krokem je dohoda dvou největších značek ve skupině – Air France a KLM – na výměně objednávek nových dálkových letadel.

Jde o objednávky Boeingu 787 a Airbusu A350. Podle dnes zveřejněné dohody půjde šest objednaných dreamlinerů pro Air France do flotily KLM a naopak 7 objednaných A350-900 určených původně pro KLM. Aerolinky je měly převzít v letech 2021 – 2023.

Je to první krok k harmonizaci a zjednodušení flotily,“ vysvětlil šéf Air France-KLM Benjamin Smith. Pro aerolinky by měla znamenat orientace na jeden typ letadla nižší náklady.

V praxi se tak zatím neobjeví ve flotile KLM Airbus A350. První A350 má převzít Air France letos v září. Se sedmi letadly původně pro KLM jich budou mít ve flotile celkem 28. Air France má aktuálně ještě 9 Boeingů 787-9, jeden další má dostat příští rok, ten zůstane ještě u francouzského dopravce.

KLM má ve flotile aktuálně 13 Boeingů 787-9, do neděle má převzít také první dreamliner větší verze 787-10. Postupně i se započtením objednávky bude mít 27 dreamlinerů.

Tagy air france Air France - KLM Airbus A350 Boeing 787 KLM Top
Žádné komentáře