Air France propustí přes sedm tisíc lidí, polovina mají být přirozené odchody. Oživení čeká až 2024

Airbus A350-900 společnosti Air France. Foto: AirbusAirbus A350-900 společnosti Air France. Foto: Airbus

Letecká společnost Air France sníží počet zaměstnanců v příštích dvou letech zhruba o šestinu. Firma dnes oznámila, že odborářům představila

Letecká společnost Air France sníží počet zaměstnanců v příštích dvou letech zhruba o šestinu. Firma dnes oznámila, že odborářům představila plán na snížení počtu zaměstnanců o 6 560 lidí, další tisícovku pak propustí v dceřiné společnosti HOP!.

Podle vedení firmy jde o reakci na vývoj posledních měsíců a odhad budoucí situace. V prohlášení firma uvedla, že denně prodělávala patnáct milionů eur. „Oživení bude velmi pomalé kvůli mnohým nejistotám, které přetrvávají v souvislosti se zdravotní situací, zrušením omezení cestování i samotné poptávce po létání,“ uvedla firma v prohlášení. Firma čeká, že na úroveň roku 2019 se dostane nejdříve v roce 2024.

Francie pomohla Air France půjčkami a garancemi v hodnotě 7 miliard eur, což by mělo umožnit firmě přežít. Společnost ale potřebuje výrazně redukovat náklady, proto začne s propouštěním.

Air France zaměstnává 41 tisíc lidí, počet zaměstnanců sníží do roku 2022 o 6 560 míst. Více než polovina pozic má zmizet ale přirozeně odchody do důchodu. Podstatně větší redukce čeká HOP!, který se zaměřuje na regionální lety: ze 2 400 lidí propustí aerolinky 1 020 lidí.

Tagy air france
Žádné komentáře