Air Canada věří úzkotrupým letadlům pro spojení přes Atlantik, kupuje dalších 6 A321XLR

A321XLR v barvách Air Canada. Foto: AirbusA321XLR v barvách Air Canada. Foto: Airbus

Airbus má na letadlo již přes pět set objednávek.

Letecká společnost Air Canada kupuje šest dalších letadel A321XLR. Úzkotrupý stroj s prodlouženým doletem umožní nasazení kapacitně menšího letadla než širokotrupé na trasy přes Atlantik. Stane se tak jedním z největších provozovatelů tohoto typu.

Už dříve největší kanadský dopravce uzavřel smlouvy na celkem 20 těchto letadel (většina přes leasingové společnosti), nově objednal 6 dalších letadel přímo u Airbusu. Dolet letadel umožňuje spojit velká města na východě Kanady s většinou evropských měst včetně Prahy. Díky velikosti letadla umožňuje otevřít i spojení, kam by se velké letadlo nevyplatilo nasadit. Pro dopravce má jít o náhradu za starší letadla.

Airbus má aktuálně na model A321XLR celkem 515 zakázek. První letadlo se již vyrábí a čeká ho brzy testování. Airbus A321XLR nabídne aerolinkám letadlo s doletem až 8 704 kilometrů, o patnáct procent více než stávající model A321LR. Oproti stávajícímu A321LR bude mít nový stroj o patnáct procent delší dolet. Aerolinkám má pomoci vstoupit především na trasy, kde se neuživí větší širokotrupé letadlo. Letadlo má umožnit dolet například z Evropy do Indie nebo z Číny do Austrálie, bez problémů také z Prahy do USA.

Podle Airbusu budou mít zákazníci v letadle stejný komfort jako v širokotrupém stroji. Dolet prodlouží například dodatečná nádrž na palivo nebo mírné úpravy tvaru křídel. Podle konfigurace má letoun zvládnout přepravit 180 až 220 cestujících.

Tagy A321XLR Air Canada Airbus Airbus A321XLR
13 komentářů