Air Canada kupuje svého rivala. Chce ovládnout ztrátový Air Transat

Boeing 737 MAX v barvách Air Canada. Foto: Air CanadaBoeing 737 MAX v barvách Air Canada. Foto: Air Canada

Kanadský letecký byznys zažívá mimořádně zajímavý týden. Jen pár dní poté, co WestJet jako druhé největší kanadské aerolinky oznámily ovládnutí

Kanadský letecký byznys zažívá mimořádně zajímavý týden. Jen pár dní poté, co WestJet jako druhé největší kanadské aerolinky oznámily ovládnutí firmou miliardáře Gerryho Schwartze, oznámil největší kanadský letecký dopravce Air Canada plán ovládnout svého rivala Air Transat. Obě aerolinky létají i do Prahy.

Air Canada jednání s Air Transat oznámily v tiskové zprávě.  Za akcie firmy nabízí 13 dolarů, ještě ve středu se obchodoval za 10,58 dolarů. Podle prohlášení obou firem vede Air Canada exkluzivní jednání, vedení Air Transat s návrhem souhlasí. „Je to dobrá zpráva pro Transat,“ řekl prezident firmy Jean-Marc Eustache v prohlášení na webu firmy. Podle něj je spojení obou firem cestou, jak udržet byznys, který Air Transat vytvořil za posledních třicet let.

Zatímco Air Canada je více klasickou aerolinkou, celá skupina Transat kromě letadel podniká výrazněji v cestovním ruchu. Pokud dojde k dohodě, Air Canada převezme i například hotely a resorty v Karibiku, které skupina Transat má.

Air Transat není v ideální finanční kondici, firma za první čtvrtletí vykázala ztrátu 37,7 milionů kanadských dolarů. Firma očekává návrat do zisku díky velkým investicím do modernizace flotily. Za celý loňský rok společnost prodělala 45 milionů kanadských dolarů.

Spojením by Air Canada posílila v tomto segmentu. Air Canada je výrazně větší než Air Transat – má ve flotile 390 letadel (včetně značky Air Canada Express a Air Canada Rouge), Air Transat 38.

Tagy Air Canada Air Transat
Žádné komentáře