Air Belgium v problémech. Dopravce zastavuje lety pro cestující

Airbus A330-900 Air Belgium. Zdroj: Air BelgiumAirbus A330-900 Air Belgium. Zdroj: Air Belgium

Pokud nedojde k úpadku, zaměří se aerolinka na ACMI pronájmy a charterové nákladní lety.

Letecká společnost Air Belgium oznámila pozastavení všech pravidelných letů pro cestující. Dopravce se totiž topí v dluzích. Firma požádá soud o restrukturalizaci a ochranu před věřiteli. Špatnou ekonomickou situaci a související rozhodnutí zdůvodňuje řadou vnějších faktorů, jako jsou válka na Ukrajině, inflace, vysoké ceny paliva či dopady celosvětové pandemie.

Poslední pravidelný let s cestujícími plánuje belgická aerolinka na 3. října. V ten den přepraví pasažéry z Johannesburgu do Bruselu. V nejbližší době se chce zaměřit na poskytování tzv. ACMI pronájmů, tedy půjčování letadel i s posádkou. Nesmí být ale oznámen úpadek. Soustředit se má i na charterové nákladní lety. V provozování osobní letecké dopravy již po četných analýzách možnost zisku nevidí.

Flotilu Air Belgium v současnosti tvoří podle webu planespotters.net tři Airbusy A330-200F, dva Airbusy A330-200, dva Airbusy A330-900 a tři Boeingy 747-8F. Zmíněný Airbus A330-900neo bude dopravce od začátku zimního letového řádu pronajímat polskému LOTu, který stroje nasadí na linku do New Yorku, kde dočasně nahradí Boeingy 787.

Air Belgium byla založena v roce 2016. Provoz z jinak nízkonákladového letiště Charleroi zahájila kvůli problémům se získáním osvědčení leteckého provozovatele (AOC) o dva roky později. Úspěch nenašla jak v létání do Hongkongu, tak ani později pod novým vedením na trasách do Jižní Afriky, Karibiku a na Mauricius.

Finanční situace letecké společnosti se čím dál více zhoršovala. Loňský rok zaznamenala ztrátu 44 milionů eur. V tom samém roce navýšila v Air Belgium svůj podíl čínská skupina Hongyuan na 49 %. Zbylá část patří belgickým akcionářům. Po loňské zprávě z médií, že firma potřebuje před hrozbou bankrotu rekapitalizovat, půjčili akcionáři dopravci další peníze.

Airbus A330-900 pro Air Belgium. Foto: AirbusAirbus A330-900 pro Air Belgium. Foto: AirbusAirbus A330-900 pro Air Belgium. Foto: Airbus
Tagy Air Belgium Belgie KF
Žádné komentáře