Agentury: Ryanair je blízko nákupu dalších 737 MAX

Boeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: BoeingBoeing 737 MAX 200 v barvách Ryanairu, ilustrační foto. Foto: Boeing

Nákup dalších strojů má být součástí kompenzací za zpoždění s dodávkami letadel.

Letecká společnost Ryanair finišuje podle zdrojů agentur Reuters a Bloomberg s jednáním o nákupu dalších desítek letadel Boeing 737 MAX. Irský dopravce má ve smlouvě s Boeingem opci na rozšíření stávající objednávky 135 letadel až na 210 strojů.

Ryanair ani Boeing informace o obchodu nekomentovaly, Ryanair ale dnes večer rozeslal pozvánku ke společné virtuální tiskové konferenci s Boeingem. Lze očekávat, že Ryanair získá letadla s velkou slevou, protože využije současné slabé pozice Boeingu.

Podobně nakupoval letadla s velkou slevou už v minulosti: velké objednávky oznámil při krizích letectví, například po teroristickém útoku v USA nebo začátku ekonomické krize. Boeing v řadě případů pak po několika letech provozu prodal letadla takřka za stejnou cenu, jakou je nakoupil. Jiné aerolinky se totiž k tak nízké ceně nedostaly.

Opce má být podle agentury Reuters součástí kompenzačního balíčku za zpoždění dodávek letadel 737 MAX. Ty se měly objevit ve flotile Ryanairu už loni.

Pro Boeing by šlo současně o velkou vzpruhu: za dobu uzemnění letadel přišel o více než tisíc objednávek, nové se objevují jen pomalu: minulý týden oznámily pořízení třinácti letadel Alaska Airlines, v létě polský Enter Air.

Ryanair už dříve deklaroval, že letadlu věří a považuje ho za stroj, který mu umožní zvýšit zisky. Objednal si ho ve větší verzi, než obvykle. Firma do něj vtěsná více lidí než dosud do stávajících 737-800. Namísto 189 celkem 197 cestujících

Americký Federální úřad civilního letectví už povolil provoz letadel 737 MAX v USA. S cestujícími se má vrátit do provozu nejprve u American Airlines, ty chystají první let na 29. prosince. Dopravce už dnes provedl předváděcí let s novináři, na palubě nechyběl ani šéf aerolinek.

Tagy boeing Boeing 737 MAX Boeing 737 MAX 200 Ryanair
20 komentářů