Aero Vodochody reaguje na rekordní poptávku Airbusu, výrobu navýší o 80 procent

Výroba ve společnosti Aero Vodochody. Zdroj: Aero VodochodyVýroba ve společnosti Aero Vodochody. Zdroj: Aero Vodochody

Český výrobce plánuje v letošním roce vyrobit a dodat Airbusu 100 náběžných hran křídel pro letoun A220.

Společnost Aero Vodochody v letošním roce vyrobí a dodá rekordní množství pevných náběžných hran křídel pro letouny A220. Český výrobce o tom informoval v tiskové zprávě.

„Pro rok 2024 je od Airbusu poptávka na navýšení produkce o téměř 80 procent na rekordních 100 náběžných hran křídel A220. Po těchto dopravních letounech je v současné době ve světě obrovská poptávka čítající vyšší stovky kusů, což je zároveň i příležitost pro Aero na minimálně deset let,“ uvedl šéf Aera Viktor Sotona.

Firma se na vývoji náběžných hran křídel pro letoun A220 od roku 2009 sama podílela. S výrobou pak začala v roce 2011, přičemž do dneška jich dodala více jak 370. Airbus podle Sotony ocenil, že byli ve Vodochodech schopni na konci roku 2023 vyrobit během dvou měsíců hned 17 náběžných hran.

„S ohledem na stále se zvyšující poptávku po letounech A220 a rostoucím množství objednávek Airbusu od finálních zákazníků lze očekávat požadavek v dalších letech na zvýšení produkce i nad dnešních rekordních 100 náběžných hran ročně,“ dodal ředitel výrobních programů Aera Michal Krofta.

Pevná náběžná hrana křídla letounů Airbus A220 měří na délku sedmnáct metrů a je orientována po směru letu, přičemž ovlivňuje aerodynamiku a stabilitu letounu. Skládá se z téměř tří tisíc různých částí.

Tagy Aero Vodochody Airbus Airbus A220
35 komentářů