A380 jako želva. Z lakovny vyjel největší Airbus pro japonské aerolinky

Airbus A380 v laku pro All Nippon Airways. Foto: AirbusAirbus A380 v laku pro All Nippon Airways. Foto: Airbus

Airbus představil konečnou podobu laku nového Airbusu A380 pro japonské aerolinky All Nippon Airways (ANA), který má dopravce nasadit hlavně

Airbus představil konečnou podobu laku nového Airbusu A380 pro japonské aerolinky All Nippon Airways (ANA), který má dopravce nasadit hlavně na linku mezi Tokiem a Honolulu na Havajských ostrovech. Od jiných A380 se liší především lakem: dopravce bude mít na trupu letadla obrazy karety obrovské.

Nové letadlo dnes představil Airbus v Hamburku před svoji lakovnou, aerolinkám ho dodá na jaře příštího roku. ANA si objednaly celkem tři Airbusy A380, další stroje budou mít na trupu rovněž želvy: po modré barvě ještě zelené a oranžové. Design nátěru vzešel ze soutěže, kterou aerolinky uspořádaly. Vítěz Chihiro Masuoka z Tokia přišel s obrazy karety obrovské, která je považována za jeden ze symbolů Havajských ostrovů.

ANA jsou prvním japonským dopravcem, který si A380 objednal. Aerolinky počítají s tím, že ho nasadí hlavně na trasu z tokijského letiště Narita do Honolulu.

Airbus v tiskové zprávě uvedl, že lakování letadla trvalo 21 dní, je na něm celkem 16 různých barevných odstínů. Letadlo vzlétlo už v září letošního roku, ale ještě bez laku.

 

Infografika k novému A380 pro All Nippon Airways. Foto: Airbus

Infografika k novému A380 pro All Nippon Airways. Foto: Airbus

Nové A380 pro ANA pojmou celkem 520 lidí. Horní paluba je pro první třídu (8 míst), byznys třídu (56) a economy premium (73), spodní pro 383 cestujících v ekonomické třídě.

ANA chystají letadlo s konfiguraci, kterou chtějí oslovit i rodiny s malými dětmi. V ekonomické třídě nabídne 60 míst, které dopravce označuje jako gauč. Půjde o tři až čtyři místa vedle sebe, u kterých půjde sedačka rozložit tak, že vznikne vodorovná plocha. ANA čeká, že takové sedačky využijí zejména rodiny s malými dětmi. Cestující ještě dostanou speciální matraci pro pohodlnější spánek. Mezi dalšími novinkami bude speciální prostor, kde mohou rodiče přebalovat děti nebo se cestující mohou převléci. Bude na spodní palubě úplně vzadu.

Sedačky v ekonomické třídě, které lze přeměnit v rozkládací gauč. Foto: ANA

Sedačky v ekonomické třídě, které lze přeměnit v rozkládací gauč. Foto: ANA

Airbus zatím předal zákazníkům 232 strojů A380, ANA budou patnáctou aerolinkou, která s největším osobním letadlem světa létá.

Tagy A380 Airbus Airbus A380 All Nippon Airways ANA
4 komentáře