Rok bez vlaků. Kordis zveřejnil detaily k roční výluce mezi Brnem a Blanskem

InterPanter Českých drah na trati mezi Adamovem a Brnem. Foto: České dráhyInterPanter Českých drah na trati mezi Adamovem a Brnem. Foto: České dráhy

Do systému náhradní dopravy se zapojí i tramvajová linka, z Brna do Blanska pojedou autobusy bez zastávky.

Celkem osm autobusových linek a jedna tramvajová linka budou sloužit jako náhradní doprava k vlakům mezi Brnem a Blanskem. Na koridorové trati začne 12. prosince jedna z největších výluk v historii tuzemské železnice. Důvodem bude její modernizace.

Organizátor veřejné dopravy v Jihomoravském kraji Kordis JMK zveřejnil na svých stránkách detailnější plán náhradní autobusové dopravy. Ten řeší spojení mezi Brnem a Blanskem, Adamovem, Babicemi a Bílovicemi nad Svitavou. Část cestujících musí počítat s tím, že se nedostanou bez přestupu až na hlavní nádraží v Brně.

Schéma náhradní dopravy při výluce Brno - Blansko. Foto: IDS JMK

Schéma náhradní dopravy při výluce Brno – Blansko. Foto: IDS JMK

Doprava mezi Blanskem a Brnem bude zajištěna třemi autobusovými linkami xS2B xS2K a 233. XS2B pojede ze starého autobusového nádraží na Benešově ulici z nástupiště 6. Zastaví ještě na náměstí 28. října a poté pojede přímo do Blanska na autobusové nádraží (jen výstup). Jeden z autobusů obvykle pojede v Blansku až po zastávku Blansko, Svitavská.

Tuto linku ještě doplní spojení z královopolského nádraží, která pojede přímo bez zastavení do Blanska. Dojde také k prodloužení regionální linky 233: ve špičkách pracovních dnů budou vybrané spoje této linky z Blanska pokračovat bez zastavení až ke stanici Brno-Královo Pole.

Doprava mezi Blanskem a Adamovem bude zajištěna autobusovou linkou xS2C. Odjíždět bude v Blansku ze zastávky naproti vchodu do vlakového nádraží (od bývalého informačního centra). Dále pojede bez zastavení k adamovskému nádraží.

Až 79 autobusů

Mezi Adamovem a Brnem pojede linka xS2A přes Babice a Bílovice a Obřanskou, kde mohou cestující přestoupit na tramvaj 4 až k hlavnímu nádraží. Tramvajová linka 4 bude součástí náhradní dopravy za vlak. Autobusy xS2A dál pojedou přes Tomkovo náměstí v Lesné na nádraží. V letním období budou o víkendech probíhat opravy mostů na komunikaci mezi Adamovem a Bílovicemi. V této době bude spojení zajištěno jinou trasou přes Útěchov. Mezi Bílovicemi a Brnem pojedou ještě další tři linky: 75, E75 a 210.

Na linkách budou platit doklady IDS JMK podle skutečně projetých zón. Jízdenky podle tarifu OneTicket nebo Českých drah budou platit jen na části autobusových linek. Jízdní řády má Kordis zveřejnit v příštích dnech.

České dráhy zatím neuzavřely soutěž na dopravce pro náhradní autobusovou dopravu, hledají v ní až 79 autobusů. Dálkové vlaky mezi Prahou a Brnem pojedou všechny přes Havlíčkův Brod. Rychlíky Praha – Brno přes Českou Třebovou skončí v Blansku.

Tagy Brno - Adamov - Blansko IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK výluka Brno - Blansko
146 komentářů