V polském Olštýně začaly jezdit první turecké tramvaje

Nová tramvaj Durmazlar Panorama pro Olštýn. Foto. MPK OlzstynNová tramvaj Durmazlar Panorama pro Olštýn. Foto. MPK Olzstyn

Tramvaje zamířily do Polska po moři do Itálie, pak na kamionu.

Dopravní podnik v Olštýně (MPK Olsztyn) zařadil do provozu první tramvaj Panorama od tureckého výrobce Durmazlar. Na severu Polska si jich objednal celkem dvanáct kusů, zatím jich je ve městě pět.

Start provozu oznámilo město na svých stránkách, zatím plným schválením do provozu prošly pouze dvě. Doplní tramvaje od Solarisu, nové tramvaje z Turecka jsou téměř o tři metry delší.

V Olštýně se rozhodli pro nové tramvaje z Turecka už v roce 2018, dodávka nabrala zpoždění jednak kvůli pandemii, jednak kvůli problémům při přebírání tramvají v Polsku. Dopravní podnik odmítl některé na konci roku kvůli závadám převzít. Tramvaje se z Turecka přepravují do Polska nejprve po lodi do Itálie, pak po kamionu.

Olštýn má jeden z nejmladších tramvajových provozů v Polsku, k obnově zde došlo po mnoha desítkách let v roce 2015. Město tento měsíc začne s dalším rozšiřováním tramvajové sítě.

Pro tureckého výrobce jde o premiéru na trhu Evropské unie, dosud jezdí jeho tramvaje pouze v Turecku, například v Istanbulu nebo Samsunu. Tramvaje měří 32,5 metru, pojme 208 cestujících, z toho 38 sedících. Mají celkem šest dveří, z toho dvoje za kabinami řidiče jednokřídlé, ostatní dvoukřídlé.

Dopravce za dvanáct tramvají zaplatí 108 milionů zlotých, tedy zhruba 660 milionů korun. Součástí kontraktu je i opce na dalších dvanáct vozů.

Nová tramvaj Durmazlar Panorama pro Olštýn. Foto. MPK OlzstynNová tramvaj Durmazlar Panorama pro Olštýn. Foto. MPK OlzstynNová tramvaj Durmazlar Panorama pro Olštýn. Foto. MPK OlzstynNová tramvaj Durmazlar Panorama pro Olštýn. Foto. MPK OlzstynNová tramvaj Durmazlar Panorama pro Olštýn. Foto. MPK Olzstyn
Tagy Durmazlar MPK Olsztyn Olštýn Polsko
31 komentářů