Marné hledání: Vědci v pražské MHD koronavirus nenašli

Odběry vzorků v pražské MHD. Pramen: DPP - Petr HejnaOdběry vzorků v pražské MHD. Pramen: DPP - Petr Hejna

Výzkumníci odebírali vzorky například z madel dveří, svislých tyčí, dotykových displejů nebo tlačítek Stop.

Velké testování pražské MHD na přítomnost koronaviru, které letos v dubnu provedli vědci Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR, dopadlo pro veřejnou dopravu dobře. Přítomnost infekčního viru SARS-CoV-2 nebyla zjištěna.

„Analýza celkem 558 vzorků z autobusů, tramvají, vlakových souprav, nástupišť a vestibulů metra potvrdila předpoklad, že při dodržování základních hygienických pravidel je pražská MHD bezpečná a není žádným zdrojem nákazy covid-19,“ uvedl Dopravní podnik hl. m. Prahy, který hledání viru inicioval.

Výzkum, na němž spolupracovali také vědci z Biologického centra AV ČR a Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity, byl první svého druhu v České republice. Stěrem z povrchů (například madel nebo tlačítek) výzkumníci získali 154 vzorků z interiérů autobusů, 160 z tramvají, 126 ze souprav metra a 52 z nástupišť a vestibulů metra.

Dalších 66 vzorků odebrali přímo ze vzduchu jeho nasáváním speciální aparaturou ve vnitřních prostorech dopravních prostředků a stanic metra. Sběr vzorků se uskutečnil v době vrcholící jarní vlny nákazy na začátku letošního dubna.

100 procent vzorků neinfekčních

Každý vzorek, který vědci odebrali, bez dalších úprav analyzovali novou metodou biosenzoru A-QCM, kterou vyvinuli odborníci z Fyzikálního ústavu AV ČR. Následně byl každý vzorek ještě analyzován v laboratořích Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích standardní metodou qRT-PCR testu. První metoda pracuje na principu detekce virového proteinu, PCR test pak zachycuje genetickou informaci viru.

Ze všech 558 vzorků pouze šest vykazovalo stopy biologického materiálu viru. Proto byly dále podrobeny kultivaci v laboratořích Přírodovědecké fakulty JČU, a v intervalech 3, 6 a 9 dnů otestovány na infekčnost pomocí qRT-PCR metody. Testy u všech těchto vzorků, ze všech časových intervalů potvrdily, že šlo o neinfekční, neživé částice.

„Výsledky studie nám ukázaly, že cestující v pražské MHD nejsou ohroženi přenosem infekce za předpokladu dodržování základních hygienických pravidel,“ uvedl Alexandr Dejneka, koordinátor analýz z Fyzikálního ústavu AV ČR. Podle šéfa DPP Petra Witowského se tak potvrdilo, že pražská MHD je bezpečná a v žádném případě není semeništěm nákazy. „Ukazuje se, že opatření, která jsme v souvislosti s bojem proti pandemii zavedli, jakou je intenzivnější a četnější úklid vozidel nebo systém větrání v dopravních prostředcích dávají smysl,“ uvedl Witowski.

Ke stěru vzorků DPP záměrně vybral linky a stanice metra, které jsou poblíž významných pražských nemocnic, poliklinik či zdravotnických zařízení.

Tagy Akademie věd ČR dopady koronaviru na dopravu dpp MHD Praha
38 komentářů