Nová trasa metra D je už kompletně v územním plánu

Stanice Olbrachtova. Pramen: IPR PrahaStanice Olbrachtova. Pramen: IPR Praha

Změna má umožnit, aby se metro nestavělo do pole a zelených ploch.

Praha udělala na první pohled formální, ale z pohledu přípravy zásadní krok k přípravě nové metra D. Zastupitelé tento týden schválili zanesení kompletní trasy do územního plánu. Tento krok umožní například dokončit nutné směny pozemků.

„Díky této změně územního plánu budeme moct dokončit směny pozemků, které jsou nezbytné pro stavbu. Dáváme tím jasný signál: území bude sloužit pro čtvrtou linku pražského metra,“ řekl náměstek primátora Adam Scheinherr.

Podle něj změna územního plánu potvrzuje dohody s vlastníky pozemků i městskými částmi. „Změna totiž mění také povahu okolních pozemků. Nebudeme stavět metro do pole a zelených ploch, ale do míst, které jsou nově zastavitelným územím. Budujeme v Praze město krátkých vzdáleností. Chceme nad stanicemi plnohodnotné městské čtvrti, kde Pražané vyřeší většinu věcí v docházkové vzdálenosti do 15 minut,“ dodal Scheinherr. Změna upřesnila trasu metra v okolí nádraží v Krči nebo vymezení stanice Nemocnice Krč či úprava polohy stanic Nové Dvory a Libuš.

Dopravní podnik hl. m. Prahy soutěží zhotovitele stavby metra, tendr je u antimonopolního úřadu. Zatím se soutěží úsek Pankrác – Olbrachtova. Geologický průzkum pro trasu má být dokončen kompletně letos.

Metro D, vedení linky. Pramen: DPP

Metro D, vedení linky.
Pramen: DPP

Tagy Metro D praha
49 komentářů