Dozvuky exploze motoru nad Denverem. Boeingy 777-200 zůstávají na zemi

Boeing 777-200 společnosti United Airlines. Foto: Florian Klebl /Flickr.comBoeing 777-200 společnosti United Airlines. Foto: Florian Klebl /Flickr.com

K podobné závadě u stejného motoru došlo naposledy loni v prosinci u Japan Airlines.

Celkem 118 letadel Boeing 777-200 s motory PW 4000-112 od společnosti Pratt & Whitney zůstává po sobotním nouzovém přistání letadla United Airlines v Denveru na zemi. Kontrolu letadel nařídily americké a japonské úřady a doporučil ji také výrobce letadel Boeing.

Jde o reakci na sobotní incident i podobnou událost u stejného motoru u United Airlines před dvěma lety. Vyšetřování zatím naznačuje, že by mohlo jít o totožný problém. V sobotu krátce po startu došlo u letu United Airlines z Denveru do Honolulu k výbuchu pravého motoru. Piloti se nouzově vrátili zpět do Denveru, nikdo nebyl zraněn. Kusy motoru spadly na obydlenou čtvrť, způsobily ale jen menší materiální škody. „Prozkoumáváme všechna dostupná bezpečnostní data ze sobotního incidentu,“ uvedl v neděli americký úřad FAA.

https://twitter.com/NarangVipin/status/1363651593325989888?s=20

Boeing ve svém prohlášení uvedl, že s těmito motory je celkem 117 letadel, z toho v provozu jich je aktuálně 69. Dalších 59 je dlouhodobě odstaveno kvůli slabé poptávce. „Doporučujeme všem aerolinkám pozastavit jejich provoz, dokud neskončí vyšetřování události v Detroitu,“ uvedl Boieng.

V USA s tímto typem a motorem létají jen United Airlines, v Japonsku pak Japan Airlines a ANA, v Asii ještě také jihokorejský Korean Air.

Národní rada pro bezpečnost dopravy v USA (NTSB), která incident vyšetřuje, ve svém prohlášení uvedla, že došlo k nálezu několika poškozených titanových lopatek samotného motoru, zkoumají už také záznamy komunikace pilotů.

Motory PW 4000 jsou na starších verzích letounu 777-200, novější jsou poháněny modelem GE-90. Podobný problém zaznamenali se stejným motorem také piloti Japan Airlines v prosinci. Během dvou let tak jde o třetí bezpečnostní incident.

Omezení provozu letadel přichází v době, kdy odstavení letounů nezpůsobí aerolinkám zásadní problémy. Velká část dálkových letadel je dlouhodobě kvůli slabé poptávce odstavena.

Tagy boeing Boeing 777-200 FAA Japan Airlines NTSB Pratt & Whitney PW 4000 Top UA328 united airlines
30 komentářů