V Coventry vznikne první letiště pro létající auta, na projektu se podílí Hyundai

Podoba nového "letiště" v Coventry. Foto: Air OnePodoba nového "letiště" v Coventry. Foto: Air One

Autoři si od projektu slibují revoluci v dopravě po městech.

Společnost Urban Air Port Air-One bude v Coventry budovat první letiště, které bude určené čistě pro provoz létajících vozidel. Získala dotaci z britského vládního programu na vývoj bezemisního létání Future Flight Challenge. Dotace ve výši 1,2 milionu liber má pokrýt zlomek nákladů na budování potřebné infrastruktury, celkové náklady na vývoj jsou odhadovány na 175 milionů liber.

Získání dotace oznámila radnice v Coventry na svých stránkách. Letiště bude obsluhovat jak létající auta, tak i drony na přepravu cestujících a elektrické stroje s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL). Coventry se má stát prvním takovým letištěm na světě.

Cílem projektu je snižování emisí skleníkových plynů i nový způsob dopravy, která má omezit dopravní zácpy. NASA už dříve označil městskou leteckou mobilitu za jeden z druhů dopravy budoucnosti, jako největší překážku označila nedostatečnou infrastrukturu.

Celý projekt vzniká ve spolupráci s automobilkou Hyundai, která připravuje vlastní vozidlo pro vertikální vzlet a přistání. Automobilka počítá s nasazením prvních takových vozidel v roce 2028 do komerčního provozu.

Coventry vybráno záměrně kvůli tradici

Urban Air Port si vybral Coventry za svoji základnu díky své poloze ve středu Anglie i dlouhé historii leteckého a automobilového průmyslu ve městě a celé oblasti. První elektrické létající vozidlo chce Air-One představit na podzim letošního roku.

„Urban Air Port zlepší spojení našich měst, zvýší produktivitu a pomůže Velké Británii být v čele úplně nové globální čisté ekonomiky,“ řekl zakladel Urban Air Port Ricky Sandhu. Podle něj začíná doba, kdy létající auta už nebudou považována za futuristické dopravní prostředky.

Podle firmy je požadavek na místo u dopravních prostředků typu eVTOL zhruba o 60 % menší než u klasických heliportů. „Jde o zařízení, které má potenciál zcela změnit města po celém světě,“ uvedl Gary Cutts z britské organizace Research and Innovation Future Flight Challenge. Urban Air Port počítá s tím, že během pěti let vybuduje přes 200 takových zařízení. Aktuálně jedná o vstupu investorů, kteří by podpořili rychlý růst.

Do projektu se zapojí také společnost Malloy Aeronautics, která vyvíjí drony na přepravu nákladu. I ty chce v Coventry také testovat.

Tagy Air One bezemisní létání Coventry eVTOL Urban Air Port VTOL
25 komentářů