Oprava Opatova skončila, Praha u stanice postaví nové parkoviště pro stovky aut

Nový výtah ve stanici metra Opatov. Autor: Daniel Šabík/DPPNový výtah ve stanici metra Opatov. Autor: Daniel Šabík/DPP

Cestu ke stavbě nového parkoviště otevře směna 35 pozemků

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) po roce dokončil modernizaci stanice metra Opatov na lince C a uvedl jí do plného provozu. Mimo jiné zde byly instalovány výtahy, díky kterým je stanice nově bezbariérová. Rada hlavního města Prahy dnes zároveň odsouhlasila složitou směnu pozemků v blízkosti stanice, díky které má vzniknout nové parkoviště P+R až pro 600 aut.

Opatov je první stanicí pražského metra, jejíž nástupiště a vestibul jsou osvětleny pouze pomocí LED technologie. V rámci modernizace dostala stanice například nové podhledy, rozvody, vzduchotechniku, hydroizolaci stropní desky nebo akustické majáčky pro osoby s omezenou schopností orientace.

Součástí prací byla i rekultivace části Centrálního parku nad nástupištěm. Závěrečným krokem modernizace bylo pokrytí stanice a přilehlých tunelů signálem všech mobilních operátorů. Celkové investiční náklady činily téměř 300 milionů.

Stanice by se měla zároveň dočkat nového parkoviště P+R o kapacitě 400 až 600 míst. Radní města Prahy dnes odsouhlasili směnu 35 pozemků, která v majetkově roztříštěné lokalitě otevírá cestu k výstavbě nového parkoviště.

„Směna vytvoří ucelené pozemky pro budoucí výstavbu městského centra, které je předurčeno územním plánem, a současně umožní vytvořit kompaktní pozemek ve vlastnictví Prahy před domem s pečovatelskou službou, který umožní výstavbu parkoviště P+R,“ upřesnil radní pro oblast majetku Jan Chabr. Vypořádání ještě musí schválit zastupitelstvo.

Územní rozhodnutí ke stavbě P+R Opatov nabylo právní moci už letos v únoru. Do loňského roku bylo v této lokalitě v provozu povrchové P+R parkoviště s kapacitou 181 míst. Většina plochy parkoviště se však nacházela na soukromých pozemcích, proto byl jeho provoz ukončen.

Umístění nového parkoviště P+R na Opatově. Pramen: Město Praha

Umístění nového parkoviště P+R na Opatově. Pramen: Město Praha

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy Opatov P+R Opatov praha
18 komentářů