Škoda Auto začala se sériovou výrobou elektromobilu Enyaq iV

Sériová výroba modelu Enyaq iV. Foto: Škoda AutoSériová výroba modelu Enyaq iV. Foto: Škoda Auto

Elektromobily se vyrábějí na stejné lince jako vozy Octavia a Karoq, automobilka investovala přes 800 milionů korun do přestavby.

Společnost Škoda Auto dnes začala se sériovou produkcí nového modelu Enyaq iV. Jde o druhý elektromobil, který se v Česku vyrábí.

Automobilka vyrábí nový model na stejné lince společně se svým klíčovým modelem Octavia a také SUV vozem Karoq. Do přestavby linky automobilka investovala 32 milionů eur (858 milionů korun).

Enyaq je prvním automobilem značky Škoda Auto, který se od počátku vyvíjel jako elektromobil. Vychází z modulární platformy pro elektromobily (MEB) koncernu Volkswagen. Automobilka počítá s tím, že jich denně bude vyrábět až 350.

„Enyaq iV je prvním sériovým modelem značky ŠKODA, který byl od začátku koncipován jako čistě bateriový vůz. Tím klade naše nové SUV zcela jiné požadavky na výrobní procesy a sled výrobních operací než modely se spalovacím motorem,“ řekl Michael Oeljeklaus, člen představenstva společnosti Škoda Auto za výrobu a logistiku.

Automobilka upravila statiku budovy, navíc dimenzovala technologie pro přepravu dílů na hmotnost čistě bateriových vozů i montovaných komponentů. Kromě toho automobilka zavedla například instalací termokamer bezpečnostní opatření v oblasti manipulace s bateriemi. Tyto kamery nepřetržitě kontrolují teplotu ve výrobní hale a v případě zjištění odchylky vyhlásí poplach.

Nový model je i nejdražším autem v nabídce automobilky, nejlevnější verze stojí 1,059 milionu korun.

V Česku se vyrábí elektromobil také v Nošovicích, kde Hyundai vyrábí model Kona Electric.

Tagy Enyaq Enyaq iV Škoda Auto Škoda Enyaq
23 komentářů