Spací vozy zmodernizuje pro České dráhy firma Pars nova, první už byl přistaven

Lůžkový vůz. Foto: JLVLůžkový vůz. Foto: JLV

České dráhy o víkendu zahájily velkou modernizaci ubytovacích vozů.

České dráhy o víkendu zahájily modernizaci části své flotily ubytovacích vozů. K přestavbě byl přistaven první ze série devíti lůžkových vozů WLABmee.

Zakázku získala společnost Pars nova ze skupiny Škoda Transportation s cenou 137 milionů korun. To odpovídá odhadům ČD při vypsání tendru. Celkem se o tuto práci ucházeli tři zájemci.

Dráhy chtějí devět vozů zmodernizovat během dvou let. První vůz by se měl dostat zpátky do provozu koncem příštího roku. Dopravce si od toho slibuje zvýšení kultury cestování v nočních vlacích.

Modernizace obnáší především rozsáhlou obnovu interiéru, výměnu lůžek, obnovu obložení, sociálního zařízení a sprchy, bude dosazeno nové LED osvětlení či doplněny elektrické zásuvky pro napájení drobné elektroniky.

Nově bude řešen hygienický koutek v oddílech: umyvadlo bude jako toaletní skříňka. Budou instalovány nové rolety, doplněny držáky na nápoje u lůžek a další drobné úpravy. Vůz bude mít nově také palubní wifi, budou dosazeny nové dveře a vnější informační tabule. Vozy současně projdou hlavní periodickou opravou.

ČD provozují devět lůžkových vozů WLABmee, dvanáct lůžkových vozů WLABmz a devět lehátkových vozů Bcmz.

Vůz WLABmee Českých drah. Foto: Honza Groh / Wikimedia Commons

Vůz WLABmee Českých drah. Foto: Honza Groh / Wikimedia Commons

Tagy České dráhy lůžkové vozy Pars nova Top WLABmee
52 komentářů