ŘSD začne s úpravou silnice I/35 Českým rájem, cena spadla o 26 %

Vizualizace budoucího řešení silnice I/35 u Ktové. Foto: ValbekVizualizace budoucího řešení silnice I/35 u Ktové. Foto: Valbek

Průjezd po silnici Českým rájem by měl být plynulejší a bezpečnější, vznikne i cyklostezka.

Sdružení M-Silnice a Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby získalo zakázku na úpravu silnice I/35 v Ktové pod Troskami v Libereckém kraji. Na vytíženém úseku v Českém ráji odstraní úrovňový přejezd a místo něj vybuduje železniční nadjezd a kilometr nové přeložky. Stát za stavbu zaplatí 148 milionů korun bez DPH.

Vyplývá to z podepsané smlouvy zveřejněné na profilu zadavatele. Podle Jana Wohlmutha, ředitele liberecké správy Ředitelství silnic a dálnic, začnou práce nejspíše na konci září. „Stávající silnice však zůstane s omezeními po celou dobu výstavby průjezdná. Objízdné trasy nebyly uvažovány,“ dodal Wohlmuth. Hotovo má být v roce 2022.

Pro ŘSD jde o jednu z prvních velkých zakázek po pandemii koronaviru. Přinesla zlevnění proti rozpočtové ceně o 26 %, výrazně vyšší proti minulým měsícům byl i zájem samotných firem: nabídku odevzdalo osm společností či sdružení.

Odstranění přejezdu ve Ktové a nová přeložka s podjezdem na silnici I/35. Foto: ŘSD

Odstranění přejezdu ve Ktové a nová přeložka s podjezdem na silnici I/35. Foto: ŘSD

Zakázka počítá s vybudováním 1,1 kilometru dlouhé přeložky o šířce 9,5 metru. Podél přeložky povede ještě místní komunikace, která bude sloužit i jako cyklostezka. Hlavní práce proběhnou v příštím roce, kdy jsou naplánovány tři výluky kvůli osazení nového mostu nad přeložkou. Křížení trati bude nově mimoúrovňové, vznikne tu železniční nadjezd.

I když nejde o příliš rušnou trať, podle ŘSD je snahou eliminovat na silnicích I. třídy úrovňové přejezdy. Stavba neřeší pouze odstranění úrovňového křížení silnice s železniční tratí, ale vylepší také směrové vedení silnice (odstraní tzv. „esíčko“). Součástí stavby je také přestavba stávající křižovatky na okružní křižovatku v obci Ktová.

Tagy Firesta-Fišer I/35 Ktová M-Silnice odstranění přejezdu Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
94 komentářů