IATA: V Evropě letos ubude přes 700 milionů leteckých cestujících

Prázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.comPrázdné Letiště Václava Havla v neděli 15.3.2020. Foto: Rosťa Kopecký / Flyrosta.com

Podle IATA je v Evropě ohroženo více než sedm milionů pracovních míst navázaných na letectví.

Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) aktualizovalo své předpovědi dopadů koronavirové nákazy na evropské letectví. Letos má oproti loňsku dojít k úbytku cestujících o 60 procent, což představuje 705 milionů lidí. IATA tak od června zhoršila předpověď o deset procentních bodů, tehdy odhadovala padesátiprocentní pokles. Důvodem jsou pokračující hraniční restrikce a další omezení cestování.

„Naděje na rychlé oživení v Evropě je velmi nejistá, pokud jde o druhou vlnu pandemie a širší globální ekonomický dopad. Očekává se, že poptávka po létání v Evropě dosáhne úrovně roku 2019 až v roce 2024,“ napsala IATA. Vzhledem k tomu, že se letecká doprava nezotavuje tak rychle, jak se původně doufalo, navýšila organizace i své původní odhady, pokud jde o dopad na zaměstnanost. Podle IATA je v Evropě ohroženo více než sedm milionů pracovních míst navázaných na letectví. V červnu to bylo o milion méně. Dle absolutních čísel je nejhorší situace ve Velké Británii, Německu a Španělsku.

„Je velmi znepokojivé vidět další zhoršení vyhlídek letecké dopravy v letošním roce a dopad na zaměstnanost. Je zásadní, aby vlády a letecké odvětví spolupracovaly na vytvoření plánu na opětovné otevření hranic,“ uvedl Rafael Schvartzman, regionální viceprezident IATA pro Evropu.

Aktuálně například panuje velké napětí mezi zaměstnanci a zaměstnavateli na londýnském Heathrow. Odbory nechtějí přistoupit na navrhované osekání mezd, se kterým přišlo letiště a British Airways.

Tagy IATA Koronavirus letectví
31 komentářů