Proměnu tramvajové trati v Seifertově ulici na Žižkově nakreslí Metroprojekt

Tramvaje v Seifertově ulici v Praze na Žižkově. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTramvaje v Seifertově ulici v Praze na Žižkově. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pražský dopravní podnik pokročil v přípravě proměny tramvajové trati v Seifertově ulici na Žižkově, když vybral projektanta stavby. Stal se

Pražský dopravní podnik pokročil v přípravě proměny tramvajové trati v Seifertově ulici na Žižkově, když vybral projektanta stavby. Stal se jím Metroprojekt s cenou 8,7 milionu, předpokládaná cena činila 7,2 milionu. Informace se objevila ve věstníku veřejných zakázek.

V Seifertově ulici, kudy vede několik tramvajových linek včetně páteřní „devítky“, se budou přesunovat zastávky a měnit jejich názvy. Důvodem jsou podle Institutu plánování a rozvoje (IPR) především nevyrovnané vzdálenosti mezi zastávkami.

Pražští plánovači proto počítají s posunutím zastávky Lipanská zhruba o dvě stě metrů níže ke kostelu na úroveň Sladkovského náměstí. Ještě významnější dopad pak bude mít zřejmě i přesun zastávky Husinecká k náměstí Winstona Churchilla. Po desetiletí užívané názvy zastávek Husinecká a Lipanská tak z dopravní mapy zmizí.

Výhodou vzniku nové zastávky Churchillovo náměstí má být lepší přestup z tramvaje na páteřní autobusovou linku 135, která má zastávku v Italské ulici. Tramvaj bude rovněž stavět blíže aktuálně budovanému podchodu z hlavního nádraží na Žižkov. V dávné minulosti tramvajová zastávka na náměstí bývala.

V souvislosti s modernizací tramvajové trati na dolním Žižkově chce IPR celkově proměnit ulice Seifertova a Táboritská. Proměna má vyřešit především tři problémové body této části Žižkova. Jde o místo styku ulic Seifertovy a Chlumovy, schodiště mezi Táboritskou a Chelčického ulicí a okolí obchodního centra Bezovka u Olšanského náměstí.

Stavět se má v roce 2024.

Tagy dpp Seifertova Žižkov
20 komentářů