Dražší mýto a více pěších zón. Londýn chce odradit motoristy

Cyklisté v Londýně. Foto: TfLCyklisté v Londýně. Foto: TfL

Londýnská radnice se rozhodla výrazně zdražit poplatek, který musí platit řidiči za vjezd do centra britské metropole. Od 22. června

Londýnská radnice se rozhodla výrazně zdražit poplatek, který musí platit řidiči za vjezd do centra britské metropole. Od 22. června zdraží sazbu za vjezd z 11,50 liber na 15 liber.  Jde o jedno z opatření, které má pomoci zlepšit ovzduší ve městě.

Zdražení oznámila londýnská radnice na svých stránkách. Od pondělí se po dvouměsíční pauze způsobené pandemií koronaviru začne opět vybírat, po měsíci pak přijde zdražení. Když se začal poplatek nazvaný oficiálně „congestion charge“ v roce 2003 vybírat, začínal na 5 librách. Nově bude platit i o víkendu.

Radnice chce poplatek použít i na pokrytí výpadku příjmů svého dopravního systému Transport for London. Součástí balíčku na záchranu celého systému je i zdražení jízdného o procento nad inflaci od příštího ledna.

„Zdražení by mělo odradit obyvatele města od zbytečných cest autem, očekáváme snížení počtu jízd autem o zhruba třetinu. To pomůže zlepšení ovzduší na úroveň před pandemií,“ uvedla radnice. Řada obyvatel v posledních týdnech místo veřejné dopravy začala využívat opět auto, to se projevilo výrazně na znečištění ovzduší.

Součástí opatření je i rozšíření oblastí, kam auta nebudou směr vjet a budou určeny jen chodcům, cyklistům, případně autobusům. Má jít o ulice mezi London Bridge a částí Shoreditch či mezi stanicemi Euston a Waterloo. London Bridge a Waterloo Bridge budou zcela bez osobních a nákladních aut. Velká Británie se snaží současné krize využít k velké proměně dopravy, chce podpořit především jízdu na kole nebo chůzi.

 

Tagy Londýn
31 komentářů