Parkovací chaos. Některé radnice už za stání aut opět vybírají, jinde start odložili

Parkování v Brně. Foto: Brno.czParkování v Brně. Foto: Brno.cz

(text průběžně aktualizujeme o situaci v dalších městech) Vláda včera večer zrušila své usnesení, které ve všech městech pozastavilo zóny

(text průběžně aktualizujeme o situaci v dalších městech) Vláda včera večer zrušila své usnesení, které ve všech městech pozastavilo zóny placeného stání.  Od dnešní půlnoci tak mohou radnice opět vybírat za parkování ve vybraných částech měst. Jde ale spíše o teorii: většina měst výběr odkládá do května.

Radnice v největších městech zatím reagovaly většinou tak, že zatím ještě řidiči za parkování platit nemusí. Z největších měst je výjimkou Liberec, kde systém platí už od dnešního dne a zdarma už nezaparkujete.

Bez poplatku je například parkování v Praze, která o zrušení opatření žádala kvůli stížnostem městských částí. Zaparkovat bylo totiž čím dál složitější. Zástupci hlavního města sice požadovali zrušení opatření, ne ale tak rychle. Proto celý systém spustí až 11. května. „Vláda v tom zas dělá jen chaos. Oznámit nám obnovení modrých zón tři hodiny před jejich znovuobnovením nedává smysl,“ napsal na Twitter pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Praha všem prodlouží platnost parkovacích karet o dobu, co byly zóny vládou zrušeny.

Parkovací zóny opět platí v Brně, pro řidiče se ale zatím nic nemění. „Během následujících dnů budeme technicky řešit zprovoznění platebních metod. Dokud nebude systém v plném provozu, nebudeme oblasti monitorovat,“ uvedlo město na svém twitterovém účtu.

Na stránkách řady měst dosud není informace o tom, zda se už za parkování platí nebo ne. Opětovným vybíráním poplatků za parkování od dnešního dne se pochlubil například Liberec. V Českých Budějovicích spustí celý systém 1. května. Myslím, že bude dostatek času, aby se parkování ve městě v klidu vrátilo do původního stavu před platností nařízení se všemi jeho pravidly,“ uvedl náměstek primátora Viktor Lavička. Pardubice obnoví kompletní provoz 4. května, stejně tak Ústí nad Orlicí. V Chrudimi se bude platit od 11. května. Plzeň celý systém obnoví 4. května.

Kvůli oznámení o konci zrušení zón se do vlády pustila řada komunálních politiků. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček ale dnes kritiku odmítl. „Dostali jsme několik desítek žádostí, abychom neomezovali města a obce, přihlédli jsme k tomu, že je to věc měst a obcí,“ vysvětlil Hamáček. Pro města jde o nemalý výpadek příjmů, jen Praha přišla na poplatcích o dva miliony korun denně.

Obsah usnesení se objevil na vládním webu před 20:30 s tím, že změna platí od půlnoci. Rozhodnutí kabinetu kritizoval i plzeňský primátor Martin Baxa (ODS). „Tak díky ‚akční‘ vládě od půlnoci znovu platí ve městech parkovací řády. Na znovunastartování systému máme tedy celé dvě hodiny,“ uvedl na twitteru.

Hamáček se proti tomu ohradil. „Byla to věc, kde byla vláda pod obrovským tlakem měst a obcí, aby to zrušila. A když to zrušíme, tak je to zase špatně,“ podotkl. Praha podle něj přitom sama ukázala, že dokáže reagovat velmi rychle a „věci si uspořádat po svém“ v řádu minut. „Kritiku moc nechápu. Buď to neměli chtít a pokud to chtěli a my vyhověli, tak nechápu, proč nám za to nadávají,“ uvedl Hamáček.

Problém nevidí ani v tom, že rozhodnutí bylo účinné krátce po uveřejnění. „Vláda byla pod tlakem to udělat co nejrychleji, tak jsme to udělali co nejrychleji,“ řekl. Města jsou podle něj schopna přijíždějícím motoristům sdělit, v jakém režimu placení funguje.

S využitím ČTK

Tagy parkovací zóny parkování Zóny placeného stání
31 komentářů