Létat s prostřední prázdnou sedačkou je hloupost, tvrdí šéf Ryanairu. Raději nechá letadla na zemi

Ryanair a jeho Boeing 737-800. Foto: RyanairRyanair a jeho Boeing 737-800. Foto: Ryanair

Ryanair nebude provozovat leteckou dopravu, pokud budou platit nařízení o dodržování dostatečné vzdálenosti v letadlech v podobě zákazu obsazení prostřední

Ryanair nebude provozovat leteckou dopravu, pokud budou platit nařízení o dodržování dostatečné vzdálenosti v letadlech v podobě zákazu obsazení prostřední sedačky. Podobné úvahy označil šéf Ryanairu Michael O’Leary v rozhovoru pro Financial Times za hloupé (orig. idiotic).

Podle O’Learyho nemá smysl létat v situaci, kdy letadla budou z třetiny povinně prázdná. Ryanair má svůj byznys postavený právě na vysoké obsazenosti, průměrně prodá přes 90 procent sedaček na každém letu. „S obsazeností 66 procent nemůžeme vydělat,“ řekl manažer.

Šéf největší evropské letecké společnosti přišel s optimistickým výhledem: podle něj se do září vrátí 80 procent letů zpět, pokud se začne létat bez omezení v červenci. V rezervačním systému firma například z Prahy prodává lety už na termíny od 8. května. Optimismus je ale podmíněn právě tím, že nebudou zavedena „některá zcela neúčinná sociální distanční opatření, jako třeba povinně prázdná prostřední sedadla“. Některé letecké společnosti je ale už praktikují.

Ryanair už varoval irskou vládu, že v případě zavedení pravidla za prostřední sedadlo sama zaplatí, nebo zůstanou letadla na zemi. O opatřeních, která by udržela cestující v „bezpečné“ vzdálenosti uvažuje řada vlád a připravuje se na ně i globální letecká asociace IATA.

O’Leary doplnil, že i nadále bude pobírat poloviční plat. Za úspěch by považoval, kdyby firma nemusela propustit do zimy více než 10 až 15 procent pilotů a palubních průvodčích.

Tagy Michael O'Leary Ryanair
70 komentářů