Autobusový tendr roku. Jihomoravský kraj vybírá dopravce za téměř 6 miliard korun

Autobus Iveco Crossway ČSAD Hodonín v Pohořelicích. Foto: Kordis JMKAutobus Iveco Crossway ČSAD Hodonín v Pohořelicích. Foto: Kordis JMK

Jihomoravský kraj vypsal jednu jednu z největších zakázek v autobusové dopravě. V soutěži hledá dopravce pro celkem 35 oblastí, odhadovaná

Jihomoravský kraj vypsal jednu jednu z největších zakázek v autobusové dopravě. V soutěži hledá dopravce pro celkem 35 oblastí, odhadovaná cena kontraktu je 5,914 miliardy korun.

Kraj zveřejnil zakázku na svém profilu zadavatele. V soutěži počítá s poměrně optimistickým datem zahájení provozu: od 1. května 2021, termín pro podání nabídek je 13. května t. r. Vybraní dopravci budou mít smlouvu do konce září roku 2030. Stihnutí plánovaného termínu je do velké míry podmíněno tím, že zadávací řízení neskončí u antimonopolního úřadu. Za poslední rok takto nabrala zpoždění řada podobných tendrů v jiných krajích, velmi často kvůli napadnutí společností BusLine.

V podmínkách soutěže jsou i maximální ceny, které kraj odmítá překročit, jinak zakázku zruší: pohybují se podle kategorií a standardu autobusů od 33,84 do 44,64 korun za kilometr. Kraj bude vybírat dopravce podle dvou kritérií: 80 % váhy v hodnocení bude mít cena, 20 % pak ukazatel „Pravidla technologických postupů, organizačního a technického zabezpečení provozu“.

Podle mluvčí Jihomoravského kraje Moniky Brindzákové jsou požadavky na dopravce a kvalitu vozidel zhruba podobné jako dosud. Smlouvy budou nadále brutto, riziko tržeb tak bude plně na straně kraje. „Nepožadujeme nové autobusy, dopravce ale musí zajistit maximální průměrné stáří autobusu 9 let,“ dodala Brindzáková.

V tendru nejsou úplně všechny oblasti provozu. „Aktuálně připravujeme zadávací řízení na oblasti, které vypověděly dopravci a jejichž plnění končí na konci roku 2021 až 2023,“ dodala Brindzáková. Jedinou oblastí, která se nebude soutěžit, je Znojemsko, kde soutěž proběhla nedávno. Dopravci budou podávat nabídky do jednotlivých oblastí, nesoutěží se celý kraj kompletně.

Tagy Jihomoravský kraj Kordis JMK
59 komentářů