Do Brém dorazila první nová tramvaj od Siemensu, její vývoj probíhal i v Česku

Nová tramvaj Siemens Avenio pro Brémy. Foto: BSAGNová tramvaj Siemens Avenio pro Brémy. Foto: BSAG

Brémský dopravní podnik (Bremer Straßenbahn) BSAG převzal tento týden první z celkem 77 nových tramvají Siemens Avenio. Během dvou let

Brémský dopravní podnik (Bremer Straßenbahn) BSAG převzal tento týden první z celkem 77 nových tramvají Siemens Avenio. Během dvou let by měly nahradit všechny tramvaje z devadesátých let minulého století.

Dopravní podnik o převzetí tramvají informoval v tiskové zprávě. Tramvaje putovaly na sever Německa po silnici, vyrábí se v závodě Siemensu ve Vídni. Dopravce kvůli opatřením proti šíření koronaviru ustoupil od veřejného představení.

Siemens podepsal s dopravcem smlouvu na dodávku 66 tramvají Avenio v roce 2017, o rok později se v Brémách rozhodli přikoupit ještě deset dalších. Plně nízkopodlažní tramvaje mají protikolizní systém ADAS.

Tramvaj pro Brémy je zatím nejširší z řady Avenio, vozová skříň má na šířku 2,65 metru. Vývoj tramvaje probíhal částečně i v Česku ve vývojovém centru Siemensu. Tramvaj má v sobě integrovaný diagnostický systém, který umí v reálném čase odesílat provozní data. Ta provozovateli poslouží k optimalizaci údržby či včasnému objednávání náhradních dílů. Tramvaj je dlouhá 37 metrů, přepraví až 259 cestujících.

Dodávka měla začít už loni na jaře, výroba ale nabrala zpoždění. Avenio je vyráběno v souladu s požadavky na udržitelnost: tramvaj je z 90 % recyklovatelná. Kromě toho využívá velkou část energie vznikající při brzdění, ať už pro vytápění nebo ji vrací zpět do sítě. Díky použití tlumičů hluku na všech kolech je provoz tramvaje plynulý a tichý.

Nová tramvaj Siemens Avenio pro Brémy. Foto: BSAGVizualizace tramvaje Siemens Avenio pro Brémy. Foto: SiemensNová tramvaj Siemens Avenio pro Brémy. Foto: BSAGNová tramvaj Siemens Avenio pro Brémy. Foto: BSAG
Tagy Brémy BSAG siemens Siemens Avenio
11 komentářů